«Народники» проти бюджету проїдання

Не встиг новий уряд по-справжньому взятись за роботу, як його дії вже викликали незадоволення. Днями Народна партія України оприлюднила заяву з різкою критикою Кабінету Міністрів та проекту бюджету на наступний рік. Як зауважив  лідер фракції цієї партії у Верховній раді Ігор Єремеєв, бюджет 2006 року фактично повторює цьогорічний і є бюджетом не розвитку, а проїдання. Тому він може стати катастрофою для української економіки.

Уряд Юрія Єханурова майже не змінив той законопроект, який розробляли ще за Юлії Тимошенко. Витрати на фінансування агропромислового комплексу майже не зросли порівняно із бюджетом 2005 року. Проте в аграріїв забрали 10 відсотків пільг із ПДВ. Крім того, суттєво зросли ціни на енергоносії. Сам бюджет збільшився з 80 до 130 млрд. гривень, тож потрібні кошти для села можна було й виділити.

Народна партія пропонує запровадити допомогу  в 3 гривні за кожен кілограм м’яса для тваринників і по 100-200 гривень за засіяний гектар поля.

Інакше вітчизняний АПК просто скотиться у прірву. Нині сільське господарство стає невигідним. Цієї осені посіви озимих скоротилися на третину, тому що продаж зерна не  приносить прибутків.

Депутати ще 5 серпня передали до Кабінету Міністрів свої пропозиції. Уряд Юлії Тимошенко не взяв їх до відома, не звернули на них уваги й з приходом Юрія Єханурова. Якщо до Верховної Ради таки надійде нинішній проект бюджету, партія Володимира Литвина не проголосує за нього, а запропонує парламентаріям ухвалити альтернативний. Здавалося б, суперечки навколо бюджету між депутатами й урадовцями – традиційні, щорічні. Як правило, точаться вони у стінах ВР. Нині ж парламентарії почали виходити на люди. На електорат, сказав би. Скоро вибори, а тому й колишня Аграрна партія знову згадала про село.