«Спраги» українець не відчує

Щось не так робиться в нашій державі. Не встиг пересічний українець оговтатись від подорожчання бензину, цукру, як на нього вже чекає новий сюрприз. Цього разу від концерну «Укрспирт».

Державні мужі, що натхненно, не покладаючи  рук, трудяться в тамтешніх стінах, склали вельми цікавий лист під інтригуючою назвою «Щодо умов поставки спирту на внутрішній ринок». Підприємствам з виготовлення спирту ним рекомендовано підвищити оптово-відпускні ціни на власну продукцію. Отже, з 1 жовтня лікеро-горілчані заводи мали викласти суму, що значно перевищувала попередні домовленості. Така мовчазна згода призвела б до подорожчання, власне, горілки. Одначе виробники «зеленого змія» не пристали на неочікувану й невмотивовану, м’яко кажучи, пропозицію. Вони пішли іншим шляхом.

– Спиртова галузь України – справжній монстр-монополіст у нашій державі, – бідкається президент Асоціації спілки оптовиків і виробників алкоголю та тютюну (СОВАТ) В’ячеслав Сокерчак. – Відповідно до закону «Про державне регулювання» сьогодні жодного літру спирту на недержавних підприємствах України виготовити неможливо. Тож, користуючись такою ситуацією, державний концерн «Укрспирт» просто зловживає. Пояснення подібних вчинків – на поверхні. У структурі монополіста – кілька десятків підприємств. Більшість із них збиткові. У ринкових умовах таке господарювання неприпустиме. Інакше кажучи, ніхто собі не працює в збиток. Тож за рахунок звичайного споживача «Укрспирт» вирішив дещо виправити далеко не привабливу ситуацію. У листах на ім’я Президента України, голови Верховної ради, прем’єр-міністра, керівника Антимонопольного комітету, секретаря РНБОУ виклали власне бачення проблеми, що може виникнути зі збільшенням вартості спирту. Зокрема слід очікувати підвищення цін на алкогольні напої. Відповідно зменшиться продаж, натомість збільшиться тіньовий сектор ринку. Як результат, спостерігатиметься різке скорочення надходжень до державного бюджету. от і готова корупційна схема.

У принципі занепокоєння людей лікеро-горілчаної галузі зрозумілі і якоюсь мірою близькі кожному любителю оковитої. За останні п’ять років виробникам української горілки вдалося пройти солідний шлях реформ. Вони мінімізували тіньовий обіг «зеленого змія» в своїй державі й водночас здійснили прорив на зовнішні ринки.

– Через необдумані рішення монополістів з «Укрспирту» під загрозою опинився експорт нашої продукції, – каже В’ячеслав Сокерчак. – Угоди укладали на календарний рік, тобто до 1 січня 2006 року. У них, звичайно ж, обумовлювали й ціну. Тепер її треба збільшувати. Для прикладу. «Хлібний дар» постачається в 12 країн. Вісім із них уже відмовилися купувати горілку за новою ціною. Безумовно, не квапитиметься до крамниці й вітчизняний споживач.

Сировини на заводах лишається на день-другий роботи. А що далі? Схоже, припиняти роботу бізнесмени не збираються. Очевидно, спирт ввозитимуть із-за кордону. Захід нам допоможе. Хоча не лише він. Скажімо, у тій же Росії його пропонують по 35 центів за літр. Дома ж «Укрспирт» править… 80. Отже, доведеться торувати шлях і на схід.

– Відверто кажучи, нам не можна цього робити, – застерігає голова Комітету виробників лікеро-горілчаних виробів Яків Грибов. – Якщо, не дай Боже, в Україну «прийде» чужоземний спирт, наша однойменна галузь зазнає повного краху. Тому вихід із ситуації, що склалася, єдиний – негайно реформувати цю вельми важливу галузь для держави. Її треба демонополізувати.

Яким чином? Є кілька шляхів. Один із них найвідоміший – приватизація. Хоча, треба розуміти, від цього слова українцеві саме час ковтнути чистої, як сльоза. А далі можна скористатися іншою стежкою: інвестувати в будівництво кількох модерних спиртових заводів… До речі, у володіннях державного концерну «Укрспирт» десь є і лікеро-горілчані підприємства. Що на них виготовляють? Подейкують, ті заводи банкрути. А українець тим часом п’є виключно приватну горілку. Тож чому її не робити зі спирту, виготовленого руками підприємливого люду. Саме такий підхід пропонує Асоціація СОВАТ. Її представники звернулися до нардепів з пропозицією внести в парламентські стіни проект закону «Про ліквідацію монополії ринку спирту як у виробництві, так і у продажу». Та коли це буде?

– Хай наш споживач не хвилюється, – зауважив представник фірми «Союз-Віктан» Андрій Охлопков. – Справді, сьогодні не маємо сировини. Але вихід знайдемо. Скажімо, розмістимо виробництво в сусідній Росії або ж звідти завозитимемо відповідні компоненти… Повірте, спраги українець не відчує.