Пірати підводної історії

Відділ культури і співробітництва Посольства Франції в Україні, Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Інститут археології Національної академії наук України презентували в Музеї університету франко-українську дослідницьку роботу в галузі археології на прикладі двох проектів: палеолітичної стоянки з будівлями із мамонтових кісток у селі Гінці та археологічні скарби Чорного моря.

Палеолітична стоянка Гінці розташована в селі Гінці Лубенського району на Полтавщині, що в долині Удаю, притоки Сули, яка впадає в Дніпро. Гінці – перша пам’ятка верх-нього палеоліту, з якої 1871 року розпочалися археологічні дослідження у Східній Європі. Її відкриття належить Г.Кирьянову та І.Камінському.
Завдяки міжнародному науковому співробітництву між Інститутом археології НАНУ та Паризьким університетом, Центром національних досліджень Франції з 1993 року і донині в Гінцях проводяться археологічні розкопки під керівництвом Л.Яковлєвої та Ф.Джінджана.

На виставці вперше представлено товари, які перевозили купці серед-ньовіччя. Серед них амфори шести типів, полив’яний посуд, вироби зі скла й металу, монети, знайдені на місці загибелі корабля ХІІІ століття (за писемними джерелами досліджувана археологічна пам’ятка є місцем загибелі італійської середньовічної галери з Пізи, яка згоріла під час бою в Судацькій бухті 14 серпня 1277 року). Унікальна за кількістю різноманітних форм в Україні та за кордоном і колекція полив’яного посуду. Вперше можна побачити закриті корками амфори з цього корабля. 2004 року під час одного із занурювань знайдено скарб.

Керівник Центру підводної археології Сергій Зеленко, який безпосередньо займався підводними пошуками, не приховує радості: «Це унікальна колекція полив’яного посуду, хоча ми викопали лише 20 відсотків загубленого. Утім, знайденого вистачить на чималий музей. Але підводні пам’ятки історії, на відміну від надводних, не охороняються державою. Як тільки ми полишаємо місце знахідок, занурюються аквалангісти-пірати й фактично грабують скарби історії, які потім осідають у приватних колекціях».

На відкритті виставки був присутній Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Філіп де Сюремен. Виставка триватиме до 29 жовтня.