Сніданок для школяра

Нещодавно розпочався новий навчальний рік, дітям знову доведеться звикати до навантажень, а батькам думати-гадати, чим їх годувати, аби не перевтомлювались і справно працював їхній мозок. Для школяра, кажуть фахівці, найважливішим є сніданок.

– Саме він слугує поживою для головного мозку, – зауважує завідувачка шкільного відділення дитячої поліклініки Шевченківського району столиці Валентина Нечипоренко. – Якщо організм не одержує збалансованого харчування, то це позначається на роботі всіх органів. Якщо дитину щось турбує, то вона просто не може зосередитися і засвоїти інформацію, яку дають на уроці. Діти, які вдома щоранку снідають, не тільки рідше хворіють, а й менше схильні до депресії, вони спокійні та впевнені в собі.

Що, коли і скільки їсти школярам? Під час сніданку дитина має одержати близько п’ятої частини всієї їжі, яку їй треба спожити за день, а старшокласники – четверту частину. Дуже важливо дотримуватися режиму харчування впродовж дня: учням 1-6 класів треба їсти щотри години, а старшим – щочотири. За таких умов можна уникнути проблем зі шлунком.

Найкраще вранці давати дітям молочні продукти, причому, що менша дитина – то більше. Фахівці радять споживати на сніданок молочну кашу з вершковим маслом, овочеве пюре з маслом, сир зі сметаною, твердий сир, сосиску, варене м’ясо, яйце. Найліпше запивати свіжовичавленим яблучним, морквяним, апельсиновим соком, солодким чаєм, какао з молоком. Звичайно, ці продукти можна взаємозамінювати, але вони обов’язково мають бути в раціоні впродовж тижня.

Щоб відчувати себе бадьорим і не дрімати на перших уроках, школярик має їсти продукти, що містять калій: виноград, персики, помідори, баклажани, гречана каша, мед; а також ті, що містять магній, – буряки, селера, яблука, морква, сливи.

Дітям, які схильні до повноти й дуже комплексують з цього, замість каші, вермішелі, картоплі на гарнір добре давати тушковані овочі, особливо капусту.
Якщо у дитини виникають закрепи, варто щодня їсти чорнослив, яблука, сливи, пити компот.

Для профілактики застудних захворювань цілорічно треба їсти волоські горіхи, курагу, родзинки, інжир, лимон, мед, часник, цибулю, селеру, петрушку, яблука.
Дітям у школу дають ще й бутерброди. Добре, аби вони були з твердим чи плавленим сиром, із шинкою, з курячим м’ясом. Проте варто обходитися без вареної ковбаси, яка дуже швидко псується. Можна давати яблука, апельсини, шоколад.