Спроба «прибрати» свідка?

Плівки майора Мельниченка вже п’ятий рік не дають спокою нашим політикам. Днями на круглому столі вони знову порушили цю тему.

Олександр Мороз наголосив, що справа Ґонґадзе й записи розмов Кучми  наблизили Помаранчеву революцію. Бо саме після цих подій сформувалася сильна опозиція.

Усіх присутніх зацікавили не стільки дискусії про значення плівок, як несподівана новина із США: на Миколу Мельниченка скоєно замах. Екс-охоронець Леоніда Кучми змушений був залишити Вашингтон й сховатися в якомусь безпечному місці. І через це не зміг узяти участь у круглому столі (планувалося пряме включення зі США).

Виходить, певні сили вирішили позбутися ключового свідка в резонансній справі? Адже майор – чи не єдиний, хто може надати цінну інформацію, зокрема по справі Ґонґадзе. Бо екс-міністра внутрішніх справ Кравченка немає в живих, невідомо де генерал Пукач.

Пан Мельниченко вже давно заявив, що готовий дати свідчення генеральному прокурору Святославові Піскуну. Однак той, перебуваючи в Сполучених Штатах, чомусь не зустрівся з майором. Не виключено, що розслідування свідомо затягують. Народний депутат Микола Рудьковський звернув увагу на той факт, що основні фігуранти розмов на плівках поки що не дали показань. Хоча президент ще чотири місяці тому заявив, що справу розслідують за два місяці.
Сергій Таран із Інституту масової інформації, упевнений, що Микола Мельниченко діяв не сам. Нині, можливо, його таємничі спільники (чи покровителі) мають контроль над плівками. Тому їм дуже вигідно затягувати слідство й водночас використовувати записи як компромат. Причому вони можуть нашкодити як владі, так і опозиції.

Та, незважаючи на підступи невідомих сил, є надія, що справа найближчим часом таки потрапить до суду. Так, депутат Микола Катеринчук з оптимізмом дивиться в майбутнє і впевнений, що процес розпочнеться ще  цього року. Записи розмов у кабінеті Леоніда Кучми повинні обов’язково стати доказами, хоча б непрямими. А самі судові засідання потрібно зробити відкритими для громадськості й транслювати їх у прямому ефірі.

Усі учасники круглого столу погодилися, що в будь-якому випадку суд цей буде досить тривалим. Невідомо, коли у справі Ґонґадзе можна буде поставити остаточну крапку. Олександр Мороз вважає, що станеться це не раніше, аніж через десять-п’ятнадцять років, коли журналісти не боятимуться висловлювати свої думки й стануть незалежними від власників ЗМІ.