Охочих боротися з корупцією побільшало

Від директора Інституту психології ім.Костюка, академіка Сергія Максименка під час презентації Всеукраїнського громадського об’єднання «Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі та судах» почув, що політичні та суспільні зміни, які відбуваються в нашій державі, призводять до зміни свідомості великих груп населення. Йдеться, зокрема, про деформацію свідомості особистості. Отож, люди з деформованою свідомістю потребують психотерапії з використанням юридичних і економічних знань. Погодьтеся, твердження свіже, а головне – своєчасне. У цьому підтримав кабінетного психолога із ученою ступінню й успішний бізнесмен Едуард Єфіменко, який, як переконував, ще жодного разу не давав хабарів.

У наших високопосадовців не завжди контрольоване оточення. Чиновники, а особливо регіональні, взагалі живуть не за законами, а за поняттями. Це заважає бізнесу вийти з тіні. Тож організатори прес-конференції закликали підприємців входити до складу комітету, аби мужньо боротися з корупціонерами.
«Навіщо ви покликали нас на цей урок для невстигаючих школярів?!» – дорікнув хтось із колег-журналістів. Після цього посипалися гострі запитання. Відповіді звелися до глибокодумного: є факт, а є філософія факту. І до запевнень: «Із нами працюватимуть співробітники МВС та СБУ... Чесні правоохоронці повинні лобіювати чесний бізнес...» Хто тільки не використовує сьогодні гасло боротьби із корупцією. Політична мода? Мабуть, так. Сподіваються на те, що, можливо, ніхто не запитає, а чому ж державні інституції, які повинні протистояти корупції, не довели до логічного завершення (читай, суду) жодної гучної справи. Та ні – тепер запитали. Але, схоже, новий громадський антикорупційний підрозділ такими запитаннями не спантеличили. Його ініціатори вірять (чи щиро?), що саме їхньому Комітету до снаги нескладне завдання, за яке інші отримували переважно «двійки».