Осінь погрожує неврожаєм

Синоптики Українського гідрометцентру б’ють на сполох: майбутнього врожаю озимих культур  може просто не бути. Причина проста:  нині багато сільськогосподарств змушені сіяти зерно в сухий ґрунт, оскільки під впливом потужного антициклону впродовж вересня в Україні утримувалася суха погода. Ефективні дощі відмічалися лише в Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областях.

І досі триває  (даруйте за тавтологію) тривале бездощів’я.  Ефективних опадів у більшості областей не було впродовж останніх 40–50 днів. Високі для цього періоду температури повітря  (на 1–4о вищі за норму), низька відносна вологість повітря впродовж другої половини серпня та всього вересня призвели до виникнення, розширення та утримання жорсткої ґрунтової засухи.

За оперативними даними Українського гідрометцентру, на кінець вересня загальна площа,  охоплена ґрунтовою засухою, збільшилася порівняно із серединою місяця  і вже досягла 70–80 відсотків площі, що традиційно засівають в Україні озимими культурами. На території областей східної та південної частин країни грунтовою засухою охоплено 90–100 відсотків площ, що свідчить, образно кажучи, про віртуальність майбутнього врожаю, позаяк  запаси  вологи орного шару грунту не перевищують 1–5 мм за норми 20–35 мм. Подекуди верхні шари грунту зовсім сухі. Лише на окремих площах в орному шарі ще міститься 5–10 мм вологи, але це не забезпечує нормальних сходів.

Агрометеорологічні умови для сівби, росту і розвитку посіяних озимих культур вкрай несприятливі.  Залежно від строків сівби та зволоження ґрунту рослини озимих перебувають у початкових фазах третього листка, сходів та проростання зерна. На багатьох площах зерно, засіяне наприкінці першої та в середині другої декад вересня, не проростає зовсім, лише на парових попередниках з’явилися сходи, але стан рослин переважно незадовільний, посіви зріджені та плямисті.

За  прогнозом синоптиків, переважно без опадів буде до середини жовтня. Незважаючи на те, що осінні засухи в Україні бувають досить часто, такий тривалий сухий посівний період спостерігається вперше.