Лютою зима не буде

Кияни, які вже понад місяць ніжаться під лагідним сонцем «бабиного літа», можуть не хвилюватися: несподіваного приходу зими вже в середині жовтня, як це не раз було, можна не боятися. А от літніх температур, які нас зігрівали ще минулими вихідними, цього року вже не буде. Принаймні в цьому переконані британські, польські та російські синоптики.

Однак зима вже ступила на європейську територію. В регіонах Російської Федерації північніше Мурманська, хоча ще не зовсім панують, та вже дошкуляють перші морози до 5 градусів і справжні заметілі. Отже, якщо підрахувати, знаючи що зазвичай на Південь зима рухається зі швидкістю 60 кілометрів на день, то й справді найближчого місяця на теренах України її можна не очікувати.

Такої думки російські синоптики. Однак є у природи свої особливості й іноді не зовсім втішні. Так, за довгостроковими прогнозами наших північних сусідів, перший відчутний подих зими українці вже відчують на початку листопада, коли температура знизиться до –8оС, а в північних областях і до –12оС. Однак похолодання не буде тривалим, і вже з 7 листопада температура повітря знову підніметься до 8–12 градусів.

Більш песимістичний прогноз для Варшави та західних земель України зробили поляки. За їхніми спостереженнями, вже 24–28 жовтня на Поліссі та Волині може випасти перший сніг.

Росіяни ж переконані, що цьогорічний січень буде холоднішим (на 4 градуси), ніж минулого року. Однак майбутню зиму прогнозують все ж не лютою. Керівник Гідрометцентру Роман Вільфанд переконаний, що холодніше, ніж у минулі роки, буде в Архангельській області, Республіці Комі, на Уралі, в Приморському краї, в Читинській і Іркутській областях. Тут зимові температури повернуться до норми, характерної для кінця 1970-х – початку 1980-х років. Утім, для росіян є одна добра новина: не похолодає в Республіці Саха (Якутія), там, як і раніше, буде –40оС.

Із чим може бути пов’язане повернення зимових температур до норми «застійних часів»? На думку британських синоптиків, зі зниженням температури поверхні Атлантичного океану.