Не так усе й погано

Економічні показники України погіршилися, довіра до влади впала, авторитет країни на міжнародному рівні похитнувся, але не варто опускати руки, не все так погано – приблизно такий висновок можна зробити, ознайомившись з оцінками поточної ситуації, яку дав Міжнародний центр перспективних досліджень.

Директор центру Віра Нанівська коротко охарактеризувала прогноз розвитку політичної ситуації в Україні. За її словами, президент залишиться найвпливовішим політиком в Україні, якщо він поставить за мету не безумовну підтримку своєї партії, а розбудову нової демократичної моделі президентства. В іншому ж разі, сформована після виборів до Верховної Ради стійка більшість навряд чи буде лояльною до Віктора Ющенка. До того ж вплив і ефективність партій значно зростуть.

На цей момент політична ситуація така: по-перше, «помаранчева» каоліція розпалася та піде на вибори-2006 двома таборами; по-друге, зниження рейтингів «старої» опозиції припинилося – вони зростають на тлі розчарування населення владою; по-третє, рівень підтримки політики  уряду та президента в парламенті істотно став нижчим; до того ж у новому складі уряду набагато менше людей з амбіціями  публічних політиків.

Обмеження влади можуть стати поштовхом для реформ напередодні виборів, вважають експерти Міжнародного центру перспективних досліджень. Так, скандальна заміна урядовців матиме позитивні наслідки, ставши поштовхом до створення інституційних основ демократичного державного управління. А влада переосмислює свої роль і поведінку в умовах безжалісної критики з боку ЗМІ та опозиції. Таким чином, ефект Майдану доведеться замінювати реальними кроками, етичною поведінкою та високоякісною політикою.

Щодо зовнішньої політики, то ставлення ЄС і США до України визначатиметься її спроможністю самоорганізуватися. ЄС не надаватиме жодних обіцянок про членство, але провадитиме політику інтеграції в «покроковому» режимі. Приєднання до СОТ, за прогнозами, відбудеться 2005 – на початку 2006 року. Україна продовжуватиме відстоювати участь  в ЄЕП на умовах зони вільної торгівлі.

За попередніми підсумками січня – серпня 2005 року, реальний ВВП зріс на 2,8% (за середнього показника у 7,7% у січні–серпні 2002- 2004 років). Ціни зростають високими темпами: у січні– серпні інфляція становила 6,7%. Обсяги інвестицій скорочуються: у 1 кварталі валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 2,6%, у першому півріччі очікується від’ємний результат.

Але і тут Міжнародний центр перспективних досліджень вносить оптимістичну нотку: «Погіршення економічних тенденцій має стати поштовхом до перетворень». Адже раніше, за умов надзвичайно сприятливої зовнішньої кон’юнктури, очевидність потреби у реформах можна було приховати. А характер нинішнього економічного становища потребує нагальних структурних змін. Нова політична система стимулюватиме конкуренцію ідей.

Незважаючи навіть на дефіцит торгівлі останніми місяцями, на валютному ринку залишається надлишок пропозиції валюти. Політика НБУ спрямована не так на управління курсом, як на подальшу лібералізацію валютного ринку. Тож обмінний курс гривні залишиться стабільним.