Жоден депутат не повинен бути недоторканим

У вівторковому інтерв’ю, яке Президент України дав чотирьом телеканалам, Віктор Андрійович трохи сумбурно відповідав на деякі запитання журналістів, котрі, в свою чергу, теж не досить чітко вибудували свій перехресний «допит».

Наприклад, не зовсім зрозумілою виявилася президентська відповідь на запитання про політреформу. Ніби Віктор Андрійович і не ставитиме їй перепон, але… Утім, ось його дослівне висловлювання, яке нагадує «Українська правда».

«Політреформу треба робити. Яку? Давайте про це поміркуємо. Я дав слово, що ніяких деструктивних дій щодо того ходу конституційних ініціатив, які були проведені в парламенті, робити не буду, щоб в українців не склалася думка, що Ющенко думає про свої повноваження», – запевнив президент.

Водночас президент висловив і свої зауваження щодо перегляду політреформи. «Якщо на політреформу дивитися як на дишло, і в присутності демократичних журналістів тричі за півтора року міняти концепцію, можна і так жити. Але я не хочу так жити, це не чесно для нації, це авантюра, яка приймається під тиском». «Якщо такими методами будемо змінювати рядки в Конституції, у нас ніколи не буде поваги до закону», – наголосив він.

На запитання про те, чи підтримає він законопроект про надання недоторканності депутатам місцевих рад, президент сказав, що він стоїть на позиції зняття недоторканності з депутатів усіх рівнів, зокрема і народних. Найближчим часом він звернеться до Конституційного суду, щоб роз’яснили «народний депутат – це спеціальна особа чи рядовий громадянин».

Щодо падіння його рейтингу, то президент сказав, що йому не прикро, бо все одно вважає, що «останні вісім місяців – це буде велика історія». «Ще не вечір, не спішіть судити з позиції одного дня. Може трапитися, що через три тижні відмовитеся від цих слів», – відповів він, коли нагадали про розчарування людей.