Чому сусідці доплачують більше?

Ніна Остапівна СОМОВА із Деснянського району хотіла дізнатися, чому після перерахунку пенсії її сусідка, яка вийшла на пенсію торік і має, як і вона, 40 років трудового стажу, до своєї мінімальної пенсії 332 гривні отримує доплату 64 гривні за стаж, а вона – лише 21? Наша читачка також хоче дізнатися, як узагалі здійснюється нарахування до пенсії за стаж.

Як повідомили редакції в управлінні Пенсійного фонду України в Деснянському районі, з 12 січня цього року, згідно з Прикінцевими положенннями Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України» та деяких інших законодавчих актів», органи Пенсійного фонду здійснили перерахунок пенсій, призначених раніше. Згідно зі статтею 28 (зі змінами) вищеназваного Закону мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків 25, а у жінок – 20 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. Цього року згідно з Законом України «Про прожитковий мінімум» та «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет на 2005 рік», прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, встановлено в розмірі 332 гривні. Отже, й мінімальний розмір пенсії, призначеної згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 12 січня становить 332 гривні. Законом же України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів» внесено зміни до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Ними встановлено, що розмір пенсії збільшується за кожний відпрацьований рік страхового стажу понад необхідний (чоловікам – 25 років, жінкам – 20) на 1 відсоток розміру пенсії, визначеної згідно зі статтею 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але не більше ніж на 3,32 гривні. Стаття 27 передбачає визначення розміру пенсії з урахуванням заробітної плати та страхового стажу. Тобто, чим більший розмір пенсії, визначений згідно зі страховим стажем та заробітною платою, тим вищим буде й 1 відсоток збільшення. Наприклад, розмір пенсії становить 210 гривень. Збільшення на 1 відсоток становитиме 2,1 гривні за кожен рік понаднормового стажу (для чоловіків понад 25 років, для жінок понад 20 років). Їх і додають до мінімальної на 2005 рік пенсії 332 гривні. Якщо розмір пенсії 60 гривень, виплачується теж мінімальна пенсія 332 гривні й до неї додаються 0,6 гривні за кожен рік понаднормового стажу. Але, якщо розмір пенсії становить 550 гривень, до них додається по 3,32 гривні за кожен відпрацьований понаднормовий рік. Бо згідно з чинним законодавством збільшення не може бути вищим 1 відсотка від визначеної на 2005 рік мінімальної пенсії 332 гривні. Пенсії, розраховані із врахуванням їх мінімального розміру та підвищенням за понаднормовий страховий стаж, без будь-яких добавок, громадяни почали отримувати з 1 липня 2005 року.

Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, який у режимі автовідповідача працює цілодобово і без вихідних.