Тліють торфовища

Останніми днями киянам докучає смог. Справжні димові завіси помічено на Борщагівці, Подолі, Виноградарі. У цих спальних районах люди просто задихаються. Не інакше як двірники листя палять? Хоча значного падолисту ми поки що не спостерігали. Щось не те коїться в природі.

До речі, за розведення багаття в місті стаття 152-а Адміністративного кодексу передбачає штраф від 51 до 119 гривень. Зважаючи на розмір зарплатні двірника, сьогодні він не наважиться підпалити зібране листя.

Аби з’ясувати джерело виникнення димової завіси, ми звернулися до Центру пропаганди Київського обласного управління МНС України. Його керівник Вікторія Рубан пояснила, що навколо столиці горять торфовища. Один – у селі Бабинці Бородянського району – площа 10 гектарів, другий – у селі Романівка, що поблизу Ірпіня. Останній має дещо меншу площу – 0,25 гектара. Рухома насосна станція працювала на повну потужність. У Романівці вдалося подолати вогонь.

У районі Віти-Поштової та Михайлівської Рубежівки також димлять торфовища. Ось уже кілька днів з перемінним успіхом з вогнем бореться пожежний автомобіль і бригада в складі двох чоловік. Тільки-но загасять в одному місці, як вогонь спалахує в іншому.

Біля села Озера димить 20-гектарна площа. Неподалік від торфовища розташовані дачі. Аби не зайнялися будівлі, до епіцентру вогнища надіслали п’ять пожежних автомобілів.

– Щодо пожеж у столиці, то тут спостерігалася цілковита норма – 15 за добу. Всі вони оперативно погашені, – наголосив інспектор Центру пропаганди головного управління МНС України в місті Києві Олександр Хорунжий. – Отже, причина димової завіси в нашому місті – займання на обласних торфовищах.