Яка погода на Покрову, такою буде й зима

У другому місяці осені – абсолютний мінімум температури повітря, який спостерігається бодай один раз упродовж минулого століття, становить на переважній території 17–24оС морозу, в південних районах – 10–18оС. В окремі дні при безхмарному небі максимальна температура сягає 24–35оС тепла. А середньомісячна коливатиметься від 6 до 11оС тепла. Кількість опадів у порівнянні з попереднім місяцем дещо зменшується і становить в середньому 30–40 мм, а в Карпатах і Закарпатті 70–120 мм.

Що очікується

Аналіз багаторічних спостережень за температурою повітря і опадами на мережі метеорологічних станцій України, виконаний із застосуванням методів математичної статистики і комп’ютерних технологій, дає підставу прогнозувати близький до звичайного тепловий режим у жовтні. Середньомісячна температура повітря буде коливатися в межах 8–11оС в областях степової зони та від 7о до 10оС на решті території.
Розрахунки показують, що кількість опадів у жовтні на 10–15 відсотків перевищуватиме середні багаторічні показники. На Поліссі вологи буде навіть із надлишком. А от південні області будуть посушливими.

Прикмети зміни погоди

Якщо вранці туман піднімається, утворюючи хмари, це віщує дощ, а коли він спадає на землю, буде суха погода.
Якщо навколо сонця й місяця з’являються райдужні кола – погода за добу-дві погіршиться.
Туман стелеться ранком по воді – на гарну погоду, піднімається вгору – на негоду.
Після дощу швидко просихають асфальтовані дороги – на поліпшення погоди.
Ворони вмощуються на нижніх гілках дерев – буде вітер.
Собака риє землю – на дощ, качається по землі – на негоду, лежить, згорнувшись у клубок, – на холод, лежить простягнувшись – на тепло.
Голуб, відпочиваючи, ховає одну ніжку в пір’я – чекай різкого похолодання.
Поява комарів-товкунців у жовтні – на м’яку зиму.
Якщо листя з дерев опаде швидко, треба чекати суворої зими.
Лушпиння на цибулі тонке – зима буде теплою, грубе – чекай суворої зими.
Яка погода на Покрову, такою буде і зима.

Володимир ПРОСУНКО, зав.відділу агрометеорологічного та математичного аналізу і досліджень Інституту гідротехніки і меліорації УААН