«Багато талановитих, та мало буйних»

У галереї «Гончарі» (на Андріївському узвозі) відкрилася виставка кераміки «Нова генерація».

 Директор галереї Тетяна Андрієнко віддала належне таланту молодих, хоча й критично зазначила: «Справжніх буйних мало» (мається на увазі, що не вистачає креативу, творчого пошуку).  Деякі роботи не без недоліків, зокрема недостатньо випалені. Але, незважаючи на це, можна стверджувати, що нова генерація українських керамістів відбулася.

Тематика виставки різноманітна. Це, зокрема, і семантика образів та форм Трипілля («Трипільський мотив» Христини Головко, «Крізь віки» Наталії Трасковської). До загадок давньої історії краю, його мистецтва звертаються Марія Літічевська («Скіфи») та Лариса Дзюбенко («Грифон», «Скіфське мистецтво звіриного стилю»).

Поєднання традицій та нового прочитання форм і смислів, орнаментики і незвичних кольорових рішень простежується у творах Ярослави Тодорчук («Блакитний баранець»), Дмитра Шинкаренка («Орнаментальна ваза»), Юлії Козлятник («Орач», «Пара», «Роса»), Олександра Ярового («Свічник»).
У роботах Анастасії Козаченко («Клоун», «Цирк», «Улюблений звір», «Молодість»), Ярослави і Сергія Тодорчуків («Кінь, що танцює»), Святослава Денисенка («Біла риба»), Наталії Трасковської («Риби», «Місяць» і «Сонце») привертає увагу життєрадісність і казковість, доброта й наївність сюжетів і образів.
Твір Лесі Костюк «Пророк»  зображує суворість, страдництво і піднесеність, роботам Ярослави Вереши («Птахи», «Жінка), Зої Предко («Сестри») властиві натхненність і поетичність, творам Богдана Матвієнка («Повернення», «Від поганства до християнства») – філософічність і ретельність.

 Роботи Олени Козак («Соло», «Грація», «Краплина роси»)  мають  витончену форму, випромінюють ніжність. На цій же виставці представлено роботи її брата Олександра: композиції «Козак» та «Вівчар» якого вирізняються академічною скульптурністю та довершеністю образів.

До речі, вже на відкритті виставки деякі шанувальники прицінювалися до творів юних гончарів (наприклад, одна із клієнток уже замовила панно «Пробудження» Олени Козак).