«Поза страуса» і здоров’я

Для Києва це було трохи незвично. Недільного дня біля Михайлівського собору зібралися жінки, які згодом рушили ходою вниз  Трьохсвятительською до парку Хрещатий Яр. Звучала бадьора музика, яскраві кульки та плакати прикрашали колони.

А незвичним було те, що саме так, 5-им Міжнародним Маршем Життя та Надії, жінки з різних куточків України, а також представниці інших країн прагнули привернути увагу до профілактики та запобігання захворюваності жінок на рак молочної залози.

Оскільки ми формувалися в закритому суспільстві, то звикли: є речі, що не обговорюються і не демонструються. Але в такий спосіб ми ніби зумисне  заганяємо себе в різні недуги. Бо уникаємо інформованості, яка допомогла б відвернути біду. Особливо це стосується ВІЛ/СНІДУ чи  названої вже біди жіноцтва всього світу. Тож «поза страуса» (хоча, кажуть, він не ховає голови в пісок із наближенням небезпеки) – аж ніяк не вихід. Відтак, маємо наслідувати вже вироблені способи подолання психологічно-інформаційної блокади. Привернути увагу громадськості до проблеми, а не замовчувати її – гідний людини вихід. Дивно було бачити киянок, які глузливо посміхалися з тих,  що рухалися ходою від Михайлівського собору. У колоні було чимало жінок-волонтерок, які перейшли страшну драму в житті – операцію з видалення молочної залози. І, подолавши недугу, вони поширюють інформацію серед жінок, яка вкрай потрібна. Навчають не боятися. Нині в Україні  залишаються  високими показники  смертності від раку молочної залози. Переважно з причин і екологічного неблагополуччя, й надто пізнього звернення до лікарів. Одне тільки слово – рак  і зневіра у можливість вилікуватися  вже  сприймаються як вирок. Які кроки запобігання недузі та успішного виліковування? Завчасне інформування жінок,  лікарський огляд, рання діагностика. У доступній формі про все розповідали жінки іншим жінкам. Цю просвітницьку акцію організувала Київська міська громадська організація «Амазонки» разом зі столичним Управлінням у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці.