Орієнтуються на кумирів

Криза у владі не могла не позначитися на симпатіях до тих чи тих політиків. На цьому наголошують усі політологічні служби. Днями було оприлюднено результати чергового дослідження: соціологічна служба «Український барометр» провела опитування «Політична ситуація в нашій державі після вересневої політичної кризи 2005 року».

Респондентам запропонували два варіанти розміщення політичних сил. У одному на чолі «Народного союзу «Наша Україна» стоїть Віктор Ющенко, а в іншому – це місце посіли Петро Порошенко, Микола Мартиненко і Роман Безсмертний. Результати відрізняються разюче. Із Віктором Андрійовичем НСНУ набирає майже 21% голосів, а без нього – лише 6,3%! У разі, якщо НСНУ набере лише 6,3%, підвищення прохідного бар’єру до Верховної Ради (на цьому раніше наполягали деякі депутати із Народного союзу) стане для партії справжньою катастрофою.

Якщо пропрезидентська сила таки піде на вибори без Віктора Ющенка, то тільки невелика частина його електорату підтримала б Юлію Тимошенко та соціалістів. Узагалі ж після скандалу у владі довіра і до Президента, і до екс-прем’єрки знизилася. Хоча БЮТ нині підтримують 18,4% респондентів. А більшість розчарованих прихильників НСНУ поки що не визначилися зі своїми симпатіями й не підтримують нікого.

Така ситуація складається і навколо Народної партії. Завдяки її голові Володимиру Литвину ця політична сила має непоганий рейтинг – 5,1%. Якщо ж замість спікера лідером стане, приміром, Катерина Ващук чи Ігор Єремєєв, то вона не набере й піввідсотка.

У СДПУ(о) ситуація інша. У нинішньому дослідженні «Український барометр» її не аналізував. Але свого часу політичні експерти наголошували, що рейтинг соціал-демократів без Віктора Медведчука значно вищий, аніж з екс-главою Адміністрації Президента на чолі.

Та й позиції Партії ре-гіонів пов’язані з рейтингом її лідера Віктора Януковича. У світлі останніх подій екс-прем’єр став трохи популярнішим, що відобразилося на позиціях його політичної сили.

Звідси і висновок, що для українського виборця особистість лідера партії означає значно більше, аніж її ідеологічна спрямованість чи програма. На думку політолога Андрія Єрмолаєва, електорат орієнтується на кумирів, на сильні особистості. Вітчизняна політика й досі залишається боротьбою окремих персоналій.

Ось чому експерти порадили керівництву «Народного союзу «Наша Україна» добре подумати над кандидатурою лідера та першої п’ятірки в передвиборному списку. Оточення Віктора Ющенка не додасть партії популярності. Бо, наприклад, Петрові Порошенку не вірять понад 50% респондентів, а довіряють аж ...0,1%.

За словами політолога Володимира Фесенка, можливий вихід із скрутної ситуації – кандидатура Юрія Єханурова. Він не заплямований ніякими скандалами. Поки що українці не визначилися із ставленням до нього: прем’єр просто не встиг іще показати себе.

Поки що пан Єхануров – єдиний кандидат від НСНУ, який може втрутитися в так звану «битву канцлерів» (боротьбу за посаду прем’єра після виборів). Але його рейтинг цілковито залежить від кроків нового уряду.