Доля опалого листя

Днями кияни мали змогу у прямому ефірі «Радіо Київ» поспілкуватися з начальником Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Києва Сергієм Рюмшиним. Адже питання чистоти та порядку в столиці нині чи не найважливіше для її жителів.


Слухачів передусім цікавили такі питання: коли ж позакривають оті кляті розриття, чи зникнуть гори невивезеного сміття, куди діватимуть опале листя? Пан Рюмшин зауважив, що нині, на жаль, таки справді – чисто лише на центральних дорогах та магістралях. «А от коли заглянути у двори, то відкривається зовсім інша картина», – погодився він. Але час для приведення столиці в порядок ще є, та й коштів виділено чимало – 130 млн. грн. Тож потрібно добряче попрацювати. Щодо аварійних розриттів, то пан Рюмшин пояснив, що більшість із них – поточні, тож їх невдовзі закриють: «Сподіваюся, що своєчасно». Як з’ясувалося, створюють незручності для киян і так звані літні виносні торговельні майданчики, які подекуди встановлюють на тротуарах. Слухачі скаржилися, що через це перехожі змушені прямувати проїжджою частиною, наражаючись на небезпеку. Сергій Миколайович пояснив, що відповідальність за таке неподобство несуть райдержадміністрації, певні відділи яких видають дозволи на встановлення літніх майданчиків: «Але ж не можна дозволяти перекривати тротуари!»

Болючою проблемою для багатьох слухачів стало несвоєчасне вивезення сміття, зокрема з приватного сектору столиці, який нараховує 23 тисячі будинків. У багатьох районах Києва нині не вистачає контейнерів. Жителі скаржаться, що сміття постійно накопичується. «А якщо не вистачає контейнерів, то, звісно, що непотріб викидають поряд, – пояснив пан Рюмшин. – До того ж приватний сектор нині неохоче сплачує за вивезення сміття. Але якщо провести роз’яснювальну роботу, то й там почнуть сплачувати!» Він також розповів, що на Подолі (де розташоване зразкове селище Шевченко) для вивезення сміття спеціально з приватного сектору вже закупили другу машину, яка збиратиме сміття в пакетах.

Не залишилося поза увагою й таке питання – куди ж подіти опале листя? Сергій Миколайович відповів, що цьогоріч переважно використовуватимуть старий метод – компостні ями. У пригоді стануть і придбані на минулорічній виставці машини, які листя та дрібне гіляччя на місці перетворюють на корисний гумус. Поки що вони працюють лише в чотирьох районах.

ДО РЕЧІ

В управлінні працює цілодобова служба, куди можна звертатися з приводу несвоєчасного вивезення сміття тощо. Її телефон: 289-70-33.