Столиці є за що боротися

Завтра минає термін, відведений Господарським судом Києва на «мирне» розв’язання суперечки між владою столиці й урядом щодо 972 мільйонів гривень. Проте Мінфін і Держказначейство, схоже, таки готуються до суду.

Нагадаємо, що тижнів зо два тому Київський міський голова подав судовий позов, вимагаючи повернути територіальній громаді гроші, заборговані держбюджетом. Інформуючи про це, «Вечірній Київ» намагався з’ясувати, що це за кошти. Але чиновники КМДА тоді відмовилися дати роз’яснення, посилаючись на те, що начальник Головного фінансового управління КМДА Віктор Падалка у відпустці. Через наш інтерес до цієї теми, можливо, й провів брифінг головний фінансист мерії, повернувшись із відпустки. «Починаючи з 2001 року, в законах про держбюджет була стаття про стимулювання нарощування податкової бази місцевими органами влади. Для кожного регіону було затверджено план щодо загальних державних податків і зборів, при перевиконанні якого різниця ділилася: частина – державному, інша – місцевим бюджетам. Порядок повернення цих сум доручалося визначити Кабміну, – розповів Віктор Падалка. – У цьогорічній постанові уряду йшлося про повернення боргів упродовж місяця після річного звіту. Але всі терміни минули: річний звіт був 22 квітня. Ми були готові до компромісу: чи повернення частинами, чи наступного року. Вимагали формалізувати це питання. Але, на жаль, ситуація не зрушилася з місця».

Деякі регіони, до речі, отримали ці кошти. А сім областей і Київ досі чекають. Проте, якщо Вінниччині уряд заборгував лише 842 тисячі, Херсонщині, Черкащині, Чернігівщині – менше як два мільйони, Житомирській області – п’ять, Закарпатській – сім і Львівській 42 мільйони, то Києву за 2004 рік – майже мільярд. «Така велика сума пояснюється тим, що Київ дає 25 відсотків загальних обсягів надходжень консолідованого бюджету», – роз’яснив Віктор Падалка. Іншими словами, киянам є за що сперечатися. І судитися. Цей крок (після тривалих переговорів) став вимушеним: розрахунки з столицею уряд (ще Тимошенко), схоже, намагався затягнути до кінця фінансового року. Незважаючи на те, що Київрада, довіряючи обіцянкам, вже запланувала ці 972 мільйони на будівництво метро, реконструкцію доріг, транспорт, соціальний захист, компенсацію різниці в комунальних тарифах тощо. Депутати міської ради вірили, що закон – не дишло. А що скажуть люди в мантіях Феміди?