Без втрат не обійшлося

У груповому турнірі Кубка УЄФА Україна буде представлена донецьким «Шахтарем» та дніпропетровським «Дніпром». Але якщо «Шахтар» поїхав до «Дебрецена», маючи в своєму активі фору в три голи, то «Дніпру» після нульової нічиєї в Шотландії довелося добре попрацювати, щоб пройти грізний «Хайберніан». На жаль, донецький «Металург» завершив боротьбу за почесний європейський трофей у першому ж раунді. Після нічиєї 1:1 в Салоніках він розійшовся миром 2:2 з грецьким ПАОКом у Донецьку і за підсумком двох матчів поступився місцем у груповому турнірі своїм суперникам.

Донецький «Шахтар» же, провівши два голи в першому таймі, впевнено вийшов до групового турніру Кубку УЄФА та приніс важливі очки в рейтинг коефіцієнтів УЄФА для України. Уже на другій хвилині гри з «Дебренценом» ледве не забив Маріка, але його удар з під двох захисників зумів взяти воротар. Не обійшовся без втраченого моменту у цьому двобої й Брандау. На 12-й хвилині, вийшовши на побачення з голкіпером всього за кілька метрів від воріт, він примудрився не влучити в них. Щоправда, уже в наступному моменті бразильський тандем гірників виправдався: Брандау у штрафному майданчику віддав пас на Елано, той п’ятою відпасував йому назад і бразилець ударом у кут воріт вивів «Шахтар» уперед.

За чотири хвилини по тому у ворота угорців влетів другий гол. Елано закрутив з кутового м’яч, який у балетному стрибку п’ятою підправив Толга – 2:0.
На 27-й хвилині міг забити Елано, але, вибігши сам на сам з голкіпером, пробив за кілька сантиметрів від стійки воріт.

У другому таймі «Шахтар» заспокоївся та й «Дебрецен» особливо не пручався. До того ж цього вечора безпомилково грав Лаштувка.

А от гра «Дніпра» у четвер проти шотландського «Хайберніана» стала для багатьох приємною несподіванкою. Дуже важливим у цій зустрічі став швидкий гол Назаренка, який влетів у ворота шотландців уже на першій хвилині. Після його удару м’яч зрикошетив від захисника й опинився у сітці воріт. Приємно, що більш ніж на половину оновлений у порівнянні з минулим сезоном «Дніпро», на цьому не став зупинятися. Свій перший гол у єврокубках міг забити Андрієнко, але, вийшовши віч-на-віч з воротарем, не зміг його переграти. А на 24-й хвилині гості після удару Ріордена, який у боротьбі із Семочком пробив у неприкритий кут воріт «Дніпра», зрівняли рахунок – 1:1.

Але вже в наступній атаці «Дніпро» не схибив. Після подачі кутового бив Грицай, голкіпер відбив м’яч, але знову з кількох метрів тепер уже влучно вистрелив Шершун і рахунок став 2:1. Третій м’яч «Хайберніан» пропустив на 40-й хвилині. У своїй штрафній шотландці збили Корниленка, і суддя призначив 11-метровий. Шелаєв свого шансу не змарнував – 3:1.

На початку другого тайму обидві команди були малоактивними і здавалося, що такою неквапливою гра залишиться й до кінця матчу. Першими прокинулися гості, коли з кількох метрів не влучив у ворота Морроу. А за три хвилини до закінчення основного часу активізувалися й господарі. Після пасу Назаренка Мелащенко поцілив у верхню дев’ятку воріт «Хайберніана» – 4:1. Але не минуло й двох хвилин як шотландець Флетчер при повній бездіяльності захисту дніпропетровців забиває другий гол. На щастя, суддя його не зарахував.

Крапку ж у цій зустрічі поставив на третій доданій хвилині Мелащенко. Після флангового пасу Шелаєва нападаючий ударом з ходу «поклав» м’яч у кут воріт шотландців – 5:1.

Хотілося б сподіватися, що після цього виграшу, ми знову побачимо справжню єдину українську команду, яка змусить Європу говорити про себе.

Донецький «Металург» поразки через два пропущені голи на своєму полі аж ніяк не заслуговував, але у футболі, на жаль, так буває. І в першій зустрічі, і в грі-відповіді українці ні в чому не поступалися своїм суперникам, а у четверговій грі в Донецьку мали навіть перевагу і за моментами, і за контролем м’яча, але, на жаль, не змогли втілити її в голи. Хоча розпочиналося все для «Металурга» досить оптимістично. На 39-й хвилині після подачі кутового Косирін ударом головою відкрив рахунок. Але вже за дві хвилини розслабленість української команди призвела до голу в її ворота. Чемпіон Європи Загоракіс дальнім пасом вивів сам на сам з воротарем Салпігідіса і той перекинув м’яча через Вірта, який необачно вибіг на перехоплення – 1:1.

На останній хвилині першого тайму «Металург» знову пропустив і знову після помилки. Після прострілу з флангу не зумів приборкати м’яча Чечер, пробіг повз нього Ткаченко, а ось Константінідіс зумів таки зупинити й ударом повз прикритого захисниками Вірта вивів свою команду вперед – 1:2.

У другому таймі підопічні Севидова притисли своїх опонентів до воріт. Першу відмінну нагоду зрівняти рахунок на 50-й хвилині втратив Закарлюка, який метрів з 17-ти пробив вище воріт. Наступний шанс уже не зміг використати Косирін, коли після його удару здригнулася поперечина. Утім, активність «Металурга» таки була винагороджена. На 57-й хвилині Флоря з лівого флангу навісив у штрафну і невисокий Шищенко майстерним ударом головою надіслав м’яч у сітку – 2:2.

Заради справедливості слід сказати, що й одна з нечисленних атак ПАОКа була не менш небезпечною, але Константінідіс з 5-ти метрів не влучив у ворота.

За тринадцять хвилин до закінчення матчу «Металург» особливо активно атакував ворота грецької команди, розуміючи, що потрібен третій гол, але безрезультатно. А потім здалося, що «Металургові» взялися допомогти й самі греки. На 83-й хвилині Каріпідіс грає рукою в центрі поля й отримує другу жовту картку і залишає поле. Через дві хвилини Ясумі брудно робить підкат у ноги Шищенку і одразу отримує червону картку. Але футбольне щастя четвергового вечора було явно на боці греків. Бо вони навіть удев’ятьох зуміли вистояти. Хоча м’яч практично не перетинав центру поля, «Металург» своєю більшістю так і не зумів скористатися. Не вистачило команді й чотирьох доданих хвилин…