Громадяни в стані аномії

Громадська думка в період політичної кризи все частіше відображається в соціологічних дослідженнях. Результати за вересень презентував за даними загальноукраїнського опитування населення Центр «Форум» за теоретико-методологічної підтримки Центру соціологічних досліджень КНУ імені Т.Г.Шевченка.

Настрої у суспільстві такі, що рівень довіри до влади нині майже на рівні 2003-2004 років. Громадяни в період кризи опинились у стані, який соціологи називають «аномія», тобто втрата політичної активності та цінностей. 54 відсотки опитаних не довіряють ні владі, ні опозиції, хоча ще два місяці тому симпатії цих людей були на боці влади. А класичне запитання соціологів: «Якби вибори відбулися наступного тижня, за кого б ви голосували?» засвідчило, що вибори б узагалі не відбулися, бо на них прийшло б менш ніж 40 відсотків населення.

Дослідження виявило і деякі несподівані тенденції. Наприклад, активізацію проросійських настроїв. Для того, щоб розв’язати найбільш важливі загальнонаціональні проблеми потрібно приєднатися до політичного союзу з Росією та Білоруссю – так вважають 19,6 відсотка респондентів, щоправда 22 відсотки переконані, що для цього потрібно просто примусити представників великого бізнесу платити податки.

Політична криза в Україні зіграла «на руку» лівим партіям. Особливо помітно зріс рейтинг Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко.

Лідерами ж майбутніх парламентських перегонів залишаються партії «Народний союз «Наша Україна» (17,6%), Партія регіонів (16,3%) та «Батьківщина» (11,7%).