Стати на один рівень з учнем

Міністерство освіти та науки  домовилося з органами шкільного та студентського самоврядування про співпрацю. Перший заступник міністра освіти  Борис Жебровський нещодавно запросив шкільних та студентських лідерів,  аби вони  обмінялися досвідом, а також обговорили  актуальні проблеми.

«Ми не просто школярі. Ми такі ж люди, як і ви, дорослі. Треба поважати нас,  нашу думку, наші погляди, так само,  як ми поважаємо вас, старших і мудріших». Педагоги по-різному ставляться до таких заяв своїх вихованців. Консервативних це дратує і вони воліють таких сміливих учнів «поставити на місце», вчителів-демократів тішить, що в стінах школи зростають особистості, які можуть домогтися справедливості.

– Сьогодні представники шкільного самоврядування  висувають перед педагогами безліч питань. Їх не завжди задовольняють навчальні програми, стиль викладання конкретного вчителя. Вони вимагають поліпшення шкільного життя, – сказав Борис Жебровський. – Шкільне  самоврядування зародилося сім років тому. Нове покоління учнів за цей час змінилося. Нинішнє юне плем’я  демократичніше,  прагматич-ніше і точно знає чого хоче від життя і від нас,  старших наставників. Нам варто прислухатися до них,  допомагати, слід забути методи   заборон та перепон.

–  Шкільне самоврядування приносить учням користь. Адже це перші практичні  уроки  організації та управління. Саме з учнів-ських лідерів виростають політики та громадські діячі.  Міністерство освіти і надалі сприятиме демократизації шкіл по всій країні, – пан Жебровський. – На зимові канікули ми запросимо до Києва лідерів сільських шкіл для обміну досвідом зі столичними однолітками.

У вищих навчальних закладах роль студентського самоврядування перебрали на себе профспілки. А будівельних загонів, які  були зразками  самоврядності, нині не існує. Борис Жебровський  пообіцяв, що  найближчим часом чиновники подумають над  їх відродженням.