«Новий Майдан» розділиться навпіл

За останні півроку сталися істотні зміни у ставленні населення до влади і політиків, а також в оцінках стану справ у державі. За більшістю соціологічних показників громадська думка повернулася до часів правління Кучми. Понад 60 відсотків опитаних вважають, що Україна нині йде неправильним шляхом, і лише 16,5% протилежної думки. Такі результати вересневого соціологічного дослідження фонду «Демократичні ініціативи».

Провину за різні негаразди держави 35% населення покладають на Президента, 34% – на олігархів з нової влади і 31% – на колишнього прем’єра Юлію Тимошенко.

Різкі зміни відбулися і у ставленні до органів влади та соціальних інституцій. Як і колись, у населення залишилася довіра до Церкви та Збройних сил. Високий рейтинг довіри дістався ЗМІ, чого не було раніше. Як і за колишніх часів, недовіра істотно переважає у ставленні до судів, прокуратури, міліції, місцевих рад, місцевих держадміністрацій і дещо меншою мірою переважає у ставленні до СБУ.

Вересень 2005 року позначений високим рівнем недовіри населення до політиків. Єдиний політик, який має позитивний баланс між довірою і недовірою, – Володимир Литвин (+3%). Лідерами антидовіри у вересні були Петро Порошенко (-78%), Леонід Кучма (-71%) і Віктор Медведчук (-60%). Далі за рівнем негативу йдуть Леонід Кравчук (-51% (-33%), Віктор Янукович (-22%), Юлія Тимошенко (-12%), Олександр Мороз (-4%).

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, трьохпроцентний бар’єр подолали б такі партії чи блоки: Партія регіонів (20,7%), Блок Юлії Тимошенко (20,5%), Народний союз «Наша Україна» (13,9%), Соціалістична партія (10,5%), Комуністична партія (7,6%), Народна партія (5,7%), Прогресивна соціалістична партія (3,3%).

У разі утворення блоків навколо найбільш популярних лідерів, якби вибори проходили в останній  тиждень вересня 2005 року, вони дістали б такі результати: Блок Віктора Януковича – 21,3%, Блок Юлії Тимошенко – 18,7%, Блок Віктора Ющенка – 17,8%, Блок Олександра Мороза – 8,6%, Блок Петра Симоненка – 6,4%, Блок Володимира Литвина – 6%, Блок Наталії Вітренко – 3,3%.

Переважає думка, що Юлії Тимошенко слід іти на вибори окремо – так вважає 37% опитаних, блокування обстоюють 20%. У розвалі команди Ющенко – Тимошенко головна провина покладається на оточення Президента. Самих Ющенка і Тимошенко звинувачують значно менше.

Серед опитаних 15% особисто брали участь у подіях Помаранчевої революції. На думку населення, найбільше відповідає ідеалам  Майдану діяльність Юлії Тимошенко (30%) та Віктора Ющенка (29%). Були відзначені також Олександр Зінченко (14%), Юрій Луценко (13%), Микола Томенко (7,5%). Проте половина опитаних відповіла, що таких немає взагалі (23%), або не змогли визначити певної кандидатури (27%). У разі нового «Майдану», на нього готові вийти близько 20% опитаних, але цей «Майдан» буде поділений між Ющенком (9%) і Тимошенко (8%).

У ситуації взаємних звинувачень Олександра Зінченка і Петра Порошенка більшість громадян схильні вірити Зінченку (42,5%), ніж Порошенку (1%). Науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи», старший науковий співробітник інституту соціології НАН  України Ірина Бекешкіна зазначила, що рейтинг Ющенка кращий на селі, а Тимошенко – серед інтелігенції та киян. Підсумовуючи, вона заявила: «Україна занадто дорога нам, щоб її довіряти політикам».