Віталій Кононов: «Поїзд Зелених ще не пішов»

Політична криза в Україні так чи так зачепила всі більш-менш помітні партії. Декотрі безпосередньо втягнуто в скандали, а керівники інших вдаються до коментарів з приводу ситуації, що склалася. Виняток становить хіба що Партія зелених України. Логічно постає запитання: чому Зелені, попри свої політичні амбіції, залишаються у цій ситуації лише спостерігачами? Саме про це ми передовсім запитали у лідера ПЗУ Віталія Кононова, який дав ексклюзивне інтерв’ю «Вечірньому Києву»:

– Ні, ми не лише сторонні спостерігачі за процесами, які відбуваються в Україні. Однак варто наголосити: нині у зв’язку з ситуацією, що склалася, найбільше «світяться» ті, хто до цієї кризи спричинився: обливають один одного брудом, виступають з викривальними заявами, намагаючись таким чином заробити додаткові бали в очах виборців.  Не заперечуючи ролі і засобів масової інформації, і агітації, і пропаганди, ми все ж переконані, що біблійна мудрість «за ділами їхніми пізнаєте їх» у нинішній ситуації визначальна.

Партія Зелених України обізнана з пріоритетами свого виборця, добре знає український народ.  Рівень довіри до партії нині досить високий саме тому, що про нас думку складають за нашими справами, а не за словами. Приємно, що постійно поповнюються партійні лави. Як ви розумієте, ми не користуємося адміністративним ресурсом, бо вступ до лав ПЗУ не дає якихось тактичних короткотермінових вигод. Тому всі наші прихильники – це люди, котрі мислять стратегічно й небайдужі до того, що є нині і що буде потім.

– Чим, на вашу думку, пояснити виникнення нинішньої політичної кризи?

– Вона є свідченням насамперед закінчення ери певного типу мислення, – орієнтованого на швидкий результат і небажання системно прогнозувати та прораховувати подальші події. Партія Зелених України добре розуміє, що ця ситуація мине, настане новий день, виникнуть нові обставини, а Україна та її народ залишаться. Тому важливим є питання: якою буде наша держава, що визначатиме рівень життя її громадян. Ми працюємо на перспективу. І пропонуємо українцям нову, адекватну для XXI століття систему понять, цінностей та розвитку.

– У чому це полягає?

– Визначальною для нас є ідея сталого розвитку, що передбачає узгодження економічних, екологічних та соціальних чинників задля задоволення життєвих потреб нинішнього та наступних поколінь. Це програма, котра охоплює всі сфери життя суспільства загалом  та кожного індивіда зокрема.  До проблем сталого розвитку ми насамперед зараховуємо: низький рівень життя населення (тобто рівень доходів, забезпеченість житлом, можливість освіти), рівень охорони здоров’я, проблеми злочинності, забруднення повітря, якість питної води, радіоактивне забруднення, накопичення твердих побутових відходів, нераціональне використання природних ресурсів та енергії тощо.

Як ви розумієте, така стратегія багатовекторна, і в її основі – гармонійне поєднання інтересів конкретної людини з інтересами суспільства, інтересів сьогодення – з інтересами наступних поколінь.

Спостерігаючи за деякими українськими політиками, їхньою діяльністю та системою цінностей, доходиш висновку, що вони просто забули афоризм українського філософа Григорія Сковороди: «Кожен наступний весело прожитий день – плід учорашнього дня».

– І все ж, на яку нішу у сучасній політичній Україні ви претендуєте?

– Ми, без перебільшення, нині в Україні є реальною і єдиною «третьою силою». Зараз чимало партій різного спрямування претендують на такий статус. Але подивімося правді у вічі: частина з них – звичайні політичні проекти для відтягування голосів або для підсилення ролі потужніших партій.  Інші просто хаотично шукають собі місце під сонцем і, виходячи з тимчасових інтересів, проголошують себе «третьою силою».

Утім, спираючись на історичний досвід та політичний аналіз, ми можемо впевнено стверджувати: настав час Зелених. Наприкінці 80-х років минулого століття саме Зелені, об’єднані в Україні в неформальну організацію «Зелений світ», чи не найбільше зробили для утвердження нашої  незалежності. Ми були тоді теж реальною «третьою силою»: з одного боку – комуністична твердиня, з іншого – дисиденти з радикальним мисленням. Ми ж об’єднали тих, хто насправді прагнув змін. Саме Зелені проводили перші мітинги. Ми спричинилися до зміни світогляду, зробили небайдужими мільйони.

– Однак відтоді минуло чимало часу. Чим ви можете привабити сьогодні?

– Справді, пройшло майже двадцять років. За цей час виросло нове покоління. Але знову Зелені – з новим мисленням, з новими моделями. Ми не належимо до збанкрутілої влади і не є квазіопозицією. Зрештою, ми, як і весь народ, добре розуміємо – усі скандали та зміни тепер відбуваються заради розподілу «великого пирога» та власних інтересів купки можновладців. Така політика є згубною для сьогодення і тим паче – для майбутнього. Тому впевнено пропонуємо свою стратегію сталого розвитку, бо знаємо – вона єдино правильна і перспективна.

Візьмемо для прикладу демографічну проблему. Нинішня влада зі своїм тактичним типом мислення вирішує її локально, пропонуючи батькам кілька тисяч гривень при народженні дитини. Звичайно, це правильний крок. Але він справді лише тактичний. Цю проблему одноразовою восьмитисячною допомогою вирішити неможливо. Потрібен комплексний підхід. Це насамперед і поліпшення стану довкілля, і системи охорони здоров’я, і рівня життя населення. Тільки впевненість у завтрашньому дні сприятиме підвищенню народжуваності. Утім, знову ж таки на перший план у цій темі виходить питання поліпшення охорони здоров’я як батьків, так і їхніх майбутніх дітей. Адже кожну тямущу  людину цікавить питання: в яких екологічних умовах житимуть її діти.

– Зелені чотири роки були відсутні у Верховній Раді. Для сучасного політичного життя це великий термін. Чи не виникає у вас відчуття, що поїзд Зелених уже пішов?

– Аж ніяк! Адже саме ми пропонуємо системний підхід до політичних та економічних реформ.  Настав найвищий час для зміни застарілого світогляду на світогляд XXI століття. А це, повторюю, стратегія сталого розвитку, підпорядкування усіх інтересів інтересам людини, тобто її потребам, потребам її дітей та онуків. Зрештою, стратегія сталого розвитку – це питання національної безпеки України

Розмовляла
Таміла ЄМЕЛЬЯНЕНКО