Зінченко повернеться в соціал-демократію?

Схоже, довкола Юлії Тимошенко таки формується потужна коаліція, яка може стати альтернативою партії Віктора Ющенка. До екс-прем’єра приєднуються політики, які втратили свої пости в нинішній владі. Днями, як і очікувалося, до БЮТу пристав колишній державний секретар Олександр Зінченко. І одразу ж йому пропонується місце в політраді блоку – як голові однієї з коаліційних партій.

Яку ж політичну силу очолить Олександр Олексійович? Поки що це залишається таємницею. Є лише натяки: це не «Батьківщина» і не «Пора». Заперечує він і свою приналежність до УРП «Собор», партії «Реформи і порядок» та «Єдиної України». Відомо лише, що йдеться не про новостворену партію, а з досвідом. Орієнтуватиметься ця політична сила на середній клас. Олександр Зінченко вважає, що середній бізнес зможе давати до 60% українського ВВП. Тоді наша держава стане справді успішною.

У такій ситуації вимальовується Українська соціал-демократична партія (не об’єднана). Нині її очолює Василь Онопенко. Між іншим, вони із Зінченком колись разом були есдеками. Згодом обоє відійшли від Віктора Медведчука. Отож панові Зінченку не чужі соціал-демократичні ідеї. А УСДП якраз і входить до Блоку Юлії Тимошенко і саме за списком БЮТ Василь Онопенко потрапив до Верховної Ради.

То чи може екс-держсекретар очолити українських соціал-демократів? Олександр Олексійович не спростував, але й не підтвердив цю версію. Попросив лише почекати 12-15 днів, бо найближчим часом має відбутися з’їзд втаємниченої політичної сили.

– Політрада партії вже оформила рішення, – заявив Олександр Зінченко. – Але має бути з’їзд, аби формалізувати його.

Та до якої партії не приєднався б пан Зінченко, він не збирається відходити від курсу Президента й надалі керуватиметься програмою Віктора Ющенка «Десять кроків назустріч людям». Отже, цілком можливо, що його (як і БЮТ у цілому) підтримає частина електорату «Народного союзу «Наша Україна».

– Можу забрати у Віктора Андрійовича не більшу частину електорату, аніж Петро Порошенко. Це він в опозиції до Ющенка, бо кожною своєю заявою про підтримку Президента знижує його рейтинг.

Чи підтвердиться версія про союз Олександра Зінченка й УСДП? А може, він стане лідером іншої партії? Чекати розв’язки інтриги цієї недовго. Ясно одне: колишній держсекретар – тепер соратник Юлії Тимошенко.