Домашнє сортування

Під час виїзного засідання колегії КМДА нам продемонстрували принципово новий сміттєвоз, призначений для роботи у приватному секторі. Розміром із маршрутну «Газель», ця маневрена машина зможе проїхати вузькими вуличками і провулками поміж приватних будинків.

Проте не лише своєю мініатюрністю цікавий цей сміттєвоз. По-новому у столиці буде організовано вивезення побутового сміття з мікрорайонів алоповерхової забудови. Як саме, ми запитали начальника Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Києва Сергія Рюмшина.

– Досі власники приватних будинків за вивезення побутового сміття платили окремо, – відповів Сергій Миколайович. – Тепер же ми пропонуємо їм принципово новий підхід. Ідеться про сортування відходів безпосередньо вдома. Принцип такий: побутові відходи складають, умовно, в чорний пакет, а вторинну сировину окремо: пластик, папір, скло тощо – відповідно у пакети червоного, жовтого і білого кольорів. Тобто, залежно від кольору пакета, сміття у ньому «класифіковане». Чорний пакет коштуватиме 1 гривню, а решту видаватимуть безплатно. Щоб не підкладали інші пакети, «офіційні» будуть із спеціальними бірками – це означатиме, що за пакети сплачено. І забиратимуть тільки пакети з бірками. Тож мешканці тепер платитимуть не за вивезення сміття, а за пакети. Вторинну сировину у кольорових пакетах продадуть на переробку, виручать за це кошти, за які придбають і безплатно видаватимуть нові пакети. У подальшому, якщо мешканець здав певну кількість жовтих, білих і червоних, то й чорний пакет отримуватиме безплатно. І виходить, що лише на першому етапі треба платити за вивезення відходів символічну суму, а потім цей процес може стати для них безплатним.

Таких машин у столиці вже дві – у Печерському і Подільському районах. Але не обов’язково, щоб сміттєвоз був маленьким. Це зараз, доки програма «Київ без околиць» ще на стадії виконання, дороги у приватному секторі вузенькі. А вже у багатьох місцях їх розширюють, прокладають асфальт, тож невдовзі по відходи сюди їздитимуть багатотонні машини.