Замість скандальних дач буде парк

Пуща-Водиця відносно недавно стала частиною Києва, і столична цивілізація крокувала до неї повільно. Ця курортна місцевість поступово занепадала, і лише нині, з прийняттям міської програми «Київ без околиць», нею впритул зайнялася Оболонська РДА.

У складі Пущі-Водиці два хутори – Редьки, де проживає 12 сімей, та Микільський (46 сімей). Там немає водопроводу, каналізації, газу і телефонів! Голова Оболонської РДА Микола Товкач розповів, що ці хутори було засновано ще за часів царя Миколи ІІ, і відтоді в них нічого не змінилося. Хіба що електрика з’явилася.

– Проектно-кошторисну документацію для хутору Микільський уже розроблено, – зазначив Микола Товкач. – Необхідно лише прискорити рішення Київзему щодо  статусу лісового господарства і можна розпочинати прокладати мережі. Затверджено також проект прокладання інженерних мереж до хутора Редьки, спорудження насосної станції, підведення водогону і каналізації, електрозабезпечення. Заплановано прокласти нову дорогу на хутір уздовж озера.

Але перший заступник голови КМДА Іван Фоменко категорично не погодився з цією пропозицією, вважаючи, що нова дорога стане приманкою для забудовників, у результаті чого забруднюватиметься найчистіше озеро в Києві. Питання вирішили узгодити в робочому порядку.

У самій Пущі-Водиці докорінної реконструкції і заміни потребують газові мережі. Водопроводу тут немає у 48 приватних будинках, а до каналізації їх підключено лише 40 відсотків, що незадовільно впливає на екологію курортної зони. Проект реконструкції із зауваженнями схвалено на містобудівній раді. Після його затвердження Київрадою розпочнуть із вулиці Курортної – за таким же зразком  вестимуть подальші роботи. Тут будуть і ФЕМові доріжки, і ліхтарі, й місця для відпочинку, прилеглі до паркової зони. Територію Пущі-Водиці не збільшуватимуть, лише піддадуть внутрішній реконструкції. Серед приємних для киян новин – розширення Дитячого парку втричі. За рішенням Київради, що скасувала виділення земельних ділянок у Пущі, закладається великий парк на тих скандальних місцях, де ДУСя планувала зведення дач.