Холодна батарея не зігріє

Не встигне ртутний стовпчик термометра поповзти вниз, як у наших помешканнях стане досить прохолодно. Мимоволі всі потягнуться до шафи з теплим одягом, одначе й найтеплішої кофтини виявиться замало. А до початку опалювального сезону – 15 жовтня – ще ой як далеко. Отож, якщо ви не маєте у своєму господарстві обігрівального приладу, то саме час вирушати до спеціалізованих магазинів: там є з чого вибрати – були б лишень гроші. Зважте також на те, що й посеред зими, у люті морози, на тепломережах трапляються аварії, і така річ, як обігрівач дуже знадобиться в домі чи на дачі.

Що ж пропонує нам ринок? Теплові вентилятори, електричні конвектори, радіаторні та інфрачервоні обігрівачі й панелі, а також комбіновані обігрівальні прилади. Вони не лише наповнять теплом приміщення, а й очистять повітря та відрегулюють вологість. Продавці називають ці нагрівачі багатофункціональними, їх можна використовувати не лише для опалення приміщення, а й, скажімо, для сушіння білизни, деревини, шпалер та сирих стін, а також для прискорення усунення неприємних запахів фарб і лаків.

Обігрівачі можна встановлювати в різних місцях – на підлозі, на тумбочці, на стіні, і навіть на стелі. Вони регулюють температуру повітря у межах 5 – 36 градусів. Тип, розміри та потужність приладу слід вибирати залежно від ваших потреб і умов (висоти стелі, теплоізоляції, кількості вікон, зовнішніх стін). Наприклад, для дитячої кімнати варто купити обігрівач, розрахований на сильні морози, його можна вмикати залежно від температури в помешканні на повну і не на повну потужність. Якщо хочете, аби вам було комфортно також у ванній кімнаті та душовій кабіні, то можете придбати спеціальний прилад, який має захист від води.

Проста конструкція, матеріали, якість виготовлення забезпечують високу надійність та довговічність будь-якого приладу. Зокрема, й нагрівального. Деякі обігрівачі мають гарантійний термін 5 років і можуть прослужити 20 і більше.  Звісно, не варто забувати й про дизайн, зручність у користуванні: роликові опори, ручки для пересування, щоб шнур не плутався під ногами, тощо.

Найбільший попит у споживачів мають радіаторні обігрівачі – їх можна побачити в квартирах і офісах. Треба встановлювати вертикально, бо в горизонтальному положенні порушується циркуляція мастила, а це може спричинити перегорання ТЕНа.

Таку «батарею» можна вмикати на максимальну і мінімальну потужності. Коштує вона 400 гривень. Дорожчі – мають кілька ТЕНів, вимірювачі вологості повітря, а також тепловентилятори. Найбільшою перевагою цього приладу є те, що він безпечний і відносно недорогий, а також надійність конструкції, довговічність та просте управління, окрім того, він не спалює кисень. Радіаторні обігрівачі визнано найбезпечнішими приладами. Єдиний їх недолік – повільне нагрівання. Вони повільно нагріваються (15-20 хв.) і повільно охолоджуються.

Зважте й на таке: деякі виробники задля економії зменшують розмір радіатора і, відповідно, збільшують максимальну температуру корпуса для збереження заявленої потужності. У такому разі обігрівач не зовсім безпечний для здоров’я людини.

Тож самі обирайте, що варто купувати, аби було тепло й затишно у вашому домі.