Пристойна «Реакція»

За повідомленням начальника Генерального штабу – головнокомандувача Збройних сил України генерал-полковника Сергія Кириченка, в нашій державі завершилося оперативно-тактичне навчання «Реакція-2005» (як завжди, успішно). Проходило воно упродовж 5 днів, на чотирьох полігонах. На останньому етапі, в районі Житомира, за ходом навчання спостерігав і пообідав з його учасниками Президент України Віктор Ющенко. Всього до навчань залучалося більш як 7 тисяч військовослужбовців, 100 одиниць танків і броньованої техніки, 33 літальні апарати. Зважаючи на фінансовий стан вітчизняного війська, цей показник можна вважати пристойним.

На думку Сергія Кириченка, основної мети заходів – перевірити здатність органів управління підрозділами виконувати поставлені завдання – досягнуто. Воїнство наше зможе берегти спокій рідної держави аж на восьми напрямках.

Згідно із положеннями програми реформування Збройних сил на 2006–2011 роки першочергову увагу в нашому війську приділятимуть силам швидкого реагування, де плани бойової підготовки виконуватимуть у повному обсязі – ці підрозділи становлять чверть чисельності армії. Звичайно, хотілося б, аби й в інших частинах військовики відпрацьовували не тільки навички індивідуальної підготовки. Але на це у нашої держави не вистачає грошей. Хоча не можна не враховувати те, що до 2011 року кількість військовослужбовців зменшиться з 245 до 143 тисяч осіб.

Звичайно, докорінне зменшення військового організму буде болісним. Мене особисто цікавило питання, чи не стане скорочення війська суто формальним актом, коли змушені будуть іти у відставку молоді освічені офіцери частин і підрозділів, що будуть ліквідовані. Генерал погодився, процес цей справді болісний. Він розповів, що ті офіцери, які мають право на пенсію, будуть звільнені в запас. Тим, що не вислужили необхідний термін, запропонують посади в інших частинах. Начебто все враховано. Це теоретично, а практично – ті, що мають житло, нікуди не поїдуть. І працездатні, освічені, уже цивільні люди змушені будуть залишатися на «точках». Як розв’язати цю проблему, коли маємо 45 тисяч безквартирних військовиків, не знає ніхто.

На 2006 рік армія може отримати із Держбюджету 8,6 мільярда гривень. Це у півтора раза більше, ніж у 2005-му. Збільшення бюджетних коштів для війська необхідне передусім тому, що раніше пенсії військовим пенсіонерам виплачували через Держказначейство, а нині – безпосередньо із відомчої казни. Утім, якщо цю цифру вдасться відстояти, планується розпочати відновлення бойових кораблів, модернізацію літаків і танків.

Ну і останнє. Генерал Кириченко повідомив, що виведення українського контингенту з Лівану почнеться у листопаді. Наших миротворців замінять посланці однієї з країн-членів ООН. На Голанських висотах українських вояків не буде, бо у Лівані вони отримали «двійку» за поведінку.