Допоможе щеплення

Учора заступник голови КМДА Валерій Бідний (курирує питання медицини та соціальну сферу столиці) спілкувався з журналістами. Ішлося про розробку нової комплексної програми «Турбота» і соціальну спрямованість цієї та інших міських програм, пріоритети розвитку київської медицини тощо. А «Вечірній Київ» запитав, чи готова столиця у всеозброєнні зустріти епідемію грипу?

– Найголовніше – треба провести вакцинацію, – відповів Валерій Григорович. – Щеплення безплатно робитимемо соціально незахищеним групам киян. Найбільше занепокоєння викликає пташиний грип, зовсім незнайомий нам. Вакцина проти нього вже є – її виробляють три закордонні фірми. У столиці щеплення цією вакциною робитимемо всім, хто має стосунок до пташиного виробництва, контактує з птахами.

Ми маємо досвід боротьби з грипом. Останніми роками в Києві епідемії жодного разу не було. До речі, у пік застудних захворювань фіксуємо не лише грип, а цілий комплекс захворювань. Це вірусні інфекції, парагрипи, ГРВ тощо. І хоча на найбільш «грипозний» час закриваємо школи, це не означає, що в Києві – епідемія. Такі заходи дають змогу краще ізолювати носіїв збудника хвороби. Хочу зазначити, що будь-яка вірусна інфекція вражає передусім організм із послабленим імунітетом. Тож потрібно широко пропагувати здоровий спосіб життя, роз’яснювати важливість вітамінізування їжі, приймання фітонцидів (цибуля й часник). І, звичайно, зробити щеплення.