Тріумф у Парижі

Наприкінці минулого тижня завершилися Дні української столиці в головному місті Франції. Охарактеризувати їх можна як безумовний тріумф Києва в Парижі. Таку оцінку довелося чути від самих парижан, які брали в них участь. Досягти цього, очевидно, вдалося передусім тому, що мер Києва на відміну від українських урядовців, які побували у Франції кілька місяців тому, не обіцяв французьким бізнесменам «золоті гори», а просто пропонував їм конкретне взаємовигідне співробітництво. І головне – робив це розважливо, з почуттям власної гідності. А французи, які вже звикли, що представники пострадянських країн виступають, якщо не прохачами, то у кращому випадку обирають амплуа бідних родичів, напевне, вперше почули не скарги на проблеми, а конструктивний діалог про рівноправне партнерство.

Підсумком першої ділової зустрічі Київського міського голови та членів делегації з президентом Паризької торгово-промислової палати П’єром Сімоном стала церемонія укладення Угоди про співробітництво між Паризькою та Київською торгово-промисловими палатами.

Київ став першим з українських міст, удостоєних такої уваги. Олександр Омельченко зазначив, що Київ не знизив, а постійно нарощує темпи економічного розвитку. Крім того, у столиці діє надійна система захисту іноземних інвестицій. У цьому вже переконалися іноземні банки, які співпрацюють зі столичною владою і постійно збільшують суми кредитів для розвитку інфраструктури Києва.

Представники ділових кіл Києва та Парижа провели ряд круглих столів, де обговорили співробітництво у питаннях екології, легкої та переробної промисловості, комунального господарства, будівництва та реконструкції, інженерно-транспортної інфраструктури.

Окремої розмови заслуговує зустріч Київського міського голови з мером Парижа Бетраном Деланое та керівництвом Асоціації мерів Франції.

Не секрет, що посада мера Парижа є по суті трампліном до зльоту на посаду президента, або прем’єра Франції. Для української сторони було приємно, що зустріч двох мерів з протокольної перетворилася на зацікавлену, незаформалізовану розмову двох посадовців, яких ріднять спільні проблеми, прагнення бачити своє місто найкращим у Європі та вболівання за краще життя столичних громад.

Пан Деланое пообіцяв сприяти інтеграції Києва у європейські структури, максимально розширити інформаційний обмін між відповідними службами мерій, домогтися від Єврокомісії виділення коштів на облаштування виставок досягнень нашого міста у Франції та розширення культурно -мистецьких зв’язків. Коли ж керівники Асоціації мерів Франції розповіли про свою діяльність та можливості, стало очевидним, що в цьому питанні є чому повчитися всій Україні. Адже без цієї структури, по суті, не вирішується жодне важливе питання. У ході розмови було досягнуто домовленості про стажування в Асоціації мерів Франції випускників-дипломників Академії муніципального управління, куратором якої є Київська міська влада.

Під час Днів нашої столиці в Парижі гості Українського культурного центру при нашому посольстві мали змогу ознайомитися з архітектурною виставкою, яка розкриває історію роботи зодчих Києва як у минулому, так і в перспективі, послухати виступи українських митців.

Підсумковим результатом зустрічей можна вважати міст взаєморозуміння, прокладений київською делегацією між столицями України та Франції.