Фортуна усміхнулася молодим

В останні вихідні вересня на трасі СК «Чайка» визначилися цьогорічні чемпіони України з шосейно-кільцевих мотоциклетних гонок. У Києві було розіграно головні призи в п’яти класах: SS-400, SS-600, SBK, У-600 і В-1000.

Утім інтрига виникла не стільки навколо особистих досягнень вітчизняних володарів залізних коней, скільки серед команд. Напередодні фінального етапу дві з них – презентована лише нинішньої весни Info300 Racing Team і набагато досвідченіша ДЮСТШ – розділяли всього 5 очок. Тож кожна мала непогані шанси на здобуття заповітного титулу.

Віктор і Сергій Прохоренко, визнані фаворити SS-400, повинні були виграти гонку і додати до скарбнички команди ДЮСТШ 45 очок. Міг допомогти й третій пілот – Тарас Лисенко. Для того, щоб випередити їх, представникам Info300 Racing Team Павлові Калініну та Андрієві Онистрату необхідна була лише перемога в останній гонці сезону.

Спочатку не справився зі своїм байком Тарас Лисенко, а потім у гонці SS-400 Віктор Прохоренко не зміг перегнати Олександра Мирошниченка. Зате Павло та Андрій продемонстрували чудові бійцівські якості й завоювали для Info300 Racing Team звання чемпіона з перевагою всього лише в 4 очки.

У гонці класів SS-600 і SBK не можна не згадати про захоплюючі дуелі між Калініним та Онистратом. Протягом подолання 20 кіл Павло п’ять разів виривався вперед, але Андрієві вдавалося його наздогнати. І все ж фінішну пряму першим усього на кілька десятих секунди перетнув Калінін. Утім ця захоплююча дуель не вирішувала долі чемпіонської корони, бо хлопці змагалися в різних класах і один для одного були лише віртуальними конкурентами.

Що ж стосується особистого заліку, то основна інтрига розгорнулася навколо титулу чемпіона в класі SS-400. Тут боротьбу вели дядько і племінник – Віктор та Сергій Прохоренки. Обом пілотам для завоювання чемпіонського звання потрібна була лише перемога. І її здобув молодший – Сергій. Він упевнено стартував і не поступився лідерством до самого фінішу.

Не такою гострою вийшла боротьба за титул чемпіона в класі SS-600. Після падіння головного претендента Геннадія Прохоренка на харківському етапі двома тижнями раніше, що закінчилося переломом ключиці та госпіталізацією, головним фаворитом став Павло Калінін. Він без особливих зусиль виграв гонку. Слід зазначити, що Павло уже вдруге підряд став чемпіоном. Минулого року одесит теж не залишив жодних шансів своїм суперникам на чемпіонаті України.
На жаль, клас SBK ще до початку четвертого, київського етапу був позбавлений головної інтриги. Бо ще в Харкові перший пілот Info300 RT Андрій Онистрат зміг достроково стати чемпіоном України. У Києві ж офіційно оформив звання віце-чемпіона Костянтин Калус.

Порадував глядачів і аматорський клас. Тут шанси на перемогу мав фактично кожен учасник. Утім у боротьбі за титул визначальною була не стільки швидкість, скільки стабільність. Цього разу удача посміхнулася представникові команди Elit Україна Валерієві Откидачу. У класі B-600 обійшлося без сенсацій: заповітний титул завоював один із кращих представників аматорського класу в нинішньому сезоні – Олександр Мацоцкий. Він лише одного разу прийшов до фінішу другим, тому цілком заслужено став чемпіоном.

Тепер пілоти та їх залізні коні відпочиватимуть і готуватимуться до наступних стартів, запланованих уже на весну наступного року.