Лукашенка можуть запросити в Чорнобиль

Білорусь відкине будь-який намір України сприяти демократизації сусідів та їхнім відносинам з Європейським Союзом. Про це повідомив міністр закордонних справ Сергій Мартинов, який на кілька годин завітав до Києва.

У свою чергу виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Борис Тарасюк підтвердив журналістам, що це суверенне право Білорусі, і що в такому разі доречніше прагнути взаємодії.

За словами пана Тарасюка, під час переговорів він порушив питання дотримання зобов’язань Білорусі перед Організацією з безпеки та співробітництва в Європі. Міністри обговорили взаємодію двох країн у рамках міжнародних організацій.

Як відомо, президент Білорусі Олександр Лукашенко наприкінці серпня заявив про намір зміцнювати дружні відносини з Україною. Раніше Білорусь розцінила приєднання української влади до заяви Європейського Союзу із закликом до білоруської влади дотримуватися прав нацменшин недружнім кроком. МЗС країни викликало посла України в Білорусі Петра Шаповала для роз’яснень. Заяву Євросоюзу було зроблено у зв’язку з білорусько-польським конфліктом із приводу втручання білоруської влади в діяльність громадської організації «Союз поляків у Білорусі».

Крім того, стало відомо, що на жовтень заплановано робочу зустріч лідерів України з керівництвом Білорусі. Однак, де саме вона відбудеться, ніхто ще не знає. Можливо, Ющенко відвідає Мінськ, можливо, десь на кордоні зустрінуться президенти. Не виключено, що пана Лукашенка запросять і в Чорнобиль, повідомив український міністр.