Децентралізація – рівність влади

За скандалами в державі на другий план відійшло чимало важливих питань. Приміром, ще й досі залишається нерозв’язаною проблема реформи місцевого самоврядування. А вона нині якраз на часі. Саме їй і присвятили круглий стіл, де обговорювали концепцію «Децентралізація державної влади та розвиток місцевого самоврядування як основа трансформації публічної влади в Україні».

Основний принцип концепції – розмежування функцій центральних та місцевих органів влади. Таким чином, останні отримають більші повноваження, а владна вертикаль посилиться.

На засідання запросили представників Української партії «Єдність», Комуністичної партії, партії «Третя сила», Народного руху України за єдність, Патріотичної партії України та ще цілої низки політичних сил. Подекуди вони висловлювали діаметрально протилежні думки. Та всі учасники засідання погоджувалися: місцеве самоврядування потребує нагальних реформ.

Один із авторів проекту концепції голова Української партії «Єдність» Володимир Яловий наголосив, що очікуваних після Помаранчевої революції змін не сталося. Влада й досі залишається монополізованою. Тому зміни необхідні, щоб налагодити зв’язок центральних органів влади із місцевими на засадах рівності.

– Сьогодні ми ведемо мову про те, щоб державна влада і місцеве самоврядування стали партнерами в реалізації народовладдя в нашій державі, – зауважив пан Яловий.

Лідер «Третьої сили» Василь Гаврилюк наполягає на тому, щоб із місцевою владою узгоджувалися нормативно-правові акти, які стосуються самоврядування та впливають на життя в регіонах. Таким чином закони не шкодитимуть громадам.

Представник КПУ Георгій Пономаренко зазначив, що проблеми децентралізації влади потребують розгляду у Верховній Раді. Тому найближчим часом відбудуться парламентські слухання, присвячені цій темі. Правда, позаторік такі слухання вже проводилися, але зрушень досі не видно. Навпаки, громади відчувають труднощі. Зокрема, місцевим бюджетам не вистачає до кінця року 1,4 млрд. гривень.

Учасники круглого столу сподіваються, що проблемами самоврядування зацікавиться не лише Верховна Рада, а й Президент та прем’єр-міністр. Саме тому вони направили звернення до перших осіб держави.