Не поспішайте перекроювати місто

Київська міська організація партії «Народний Союз «Наша Україна» в особі голови осередку Миколи Мартиненка звернулася до Київради і її голови із закликом відкласти ухвалення рішення про здійснення в Києві адміністративно-територіальної реформи в результаті якої зменшиться кількість столичних районів.

Не заперечуючи загалом необхідність оптимізації структури управління містом, зокрема, можливо, і шляхом проведення адміністративно-територіальної реформи, ми вважаємо, йдеться в зверненні, підписаному головою міської організації НСНУ М.Мартиненком, що таку оптимізувати можна лише за умови, що зміни меж районів, що зачіпають інтереси всіх без винятку киян, здійснюватимуться після максимально відкритого обговорення на рівні територіальних громад міста, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, окремих експертів. Таке обговорення мають широко висвітлювати засоби масової інформації. Це дасть змогу кожному жителю столиці визначитися щодо доцільності проведення реорганізації районного поділу Києва.

Сьогодні ж більшість киян мало знає про мету та конкретний зміст такої реформи, що підтверджують результати соціологічного опитування, проведеного Українським центром політичних та економічних досліджень імені Олександра Разумкова 10 – 18 вересня. 66,2 відсотка киян вважають, що не потрібно змінювати кількість районів у місті, а 63,5 відсотка – що не потрібно змінювати межі адміністративних районів; 56,7 відсотка киян проти того, щоб будинок, у якому вони мешкають, перейшов у підпорядкування до іншого адміністративного району; 55,8 відсотка киян вважають, що зменшення кількості районів негативно позначиться на адміністративних послугах, які надають громадянам районні органи влади і самоврядування; 47,1 відсотка громадян вважає, що в результаті зменшення кількості районів погіршиться якість комунальних послуг.

З огляду на це столичний осередок політичної партії «Народний Союз «Наша Україна» вважає, що до того часу, поки громадськість не визначиться зі своїм ставленням до реформування адміністративно-територіального поділу столиці, проводити такі зміни завчасно.

Коли країна вступить у передвиборні перегони, застерігає НСНУ, будуть спроби політизувати питання проведення в столиці адміністративно-територіальні реформи, перетворити дискусії з приводу реформи на конфлікт. Аби цього уникнути, до питання зміни меж районів міста Києва слід повернутися тільки після проведення парламентських виборів і виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що відбудуться 2006 року. Масштабне реформування, яким є зміна меж, та скорочення кількості районів міста Києва, доцільно лише в умовах стабільності законодавства, що визначає повноваження органів місцевого самоврядування та органів державної влади в столиці. Без такої стабільності неможливий довгостроковий прогноз наслідків адміністративно-територіальної реформи.

Київська міська організація партії «Наша Україна» підтримує затвердження на черговій сесії Київської міської ради нових меж міста, що дасть змогу планомірно розвивати столичне господарство та створить нові можливості для забезпечення соціально-економічних потреб киян.