Вихід єдиний – Омельченко

Постреволюційні клопоти, а тепер уже політично-урядові скандали на Печерську зумовили доволі спокійну передвиборну ситуацію у Києві. Та це не довго триватиме. Владна криза вгамується й почнеться боротьба за столицю – жорстока, драматична, напружена. Так вважають експерти Агентства моделювання ситуацій (АМС), що презентували перше дослідження із серії «Вибори Київського міського голови: претенденти та перебіг кампанії».

Головні висновки АМС такі: нинішній мер Олександр Омельченко досі має найвищий рейтинг і, відповідно, найбільші шанси на перемогу; водночас, працювати йому з новим  складом Київради – політично значно різноманітнішим, ніж нині – буде складніше.

– Уже очевидно на 99 відсотків, що кандидат від «Народного союзу «Наша Україна» навряд чи зможе обійняти посаду мера, якщо, звісно, ним не буде Олександр Омельченко, – переконаний директор АМС Віталій Бала.

Вочевидь, це розуміє й сам Олександр Олександрович, котрий, як заявив недавно його заступник Володимир Яловий, таки буде втретє виборювати посаду Київського голови.

Конфлікт у владі, меморандум з Януковичем, невиконання обіцянок Майдану – усе це, на думку заступника директора АМС Олексія Голобуцького, ослаблює можливості претендентів від НСНУ й ПРП і підсилює шанси О. Омельченка як найкомпроміснішої в цій ситуації кандидатури. Призначення на посаду першого віце-прем’єра С.Сташевського – соратника О. Омельченка – це підтверджує. Апатія київського виборця як до «Нашої України», так і до БЮТ, на переконання політолога, велика. Адже саме кияни були «основною складовою» Майдану.

Стати компромісним кандидатом у мери Олександру Олександровичу сприяє, як вважає Голобуцький, і конфлікт між «помаранчевими» претендентами – М.Мартиненком, В.Бондаренком і М.Томенком. Очевидно, що після взаємних звинувачень вони вже не домовляться про підтримку котрогось одного.

Вірогідно також, як вважають політологи, враховуючи останні політичні події, О.Омельченко боротиметься самостійно, не оглядаючись навіть на підтримку В.Ющенка. Водночас, Президент України може взагалі утриматися від публічної підтримки когось. З огляду на перелічені вище причини. А також зважаючи, що «київський виборець традиційно відзначається найбільшим рівнем політичної грамотності і ним важко маніпулювати». Кияни також традиційно не дуже зважають на партійність кандидата в мери. Водночас, як зазначають експерти, для В.Ющенка головне, щоб на виборах обов’язково перемогла «його» кандидатура. В іншому випадку в опозиції з’явиться нагода заявити про втрату Президентом довіри Києва – міста, яке найбільше зробило, аби він став главою держави.

Головними гравцями на виборах депутатів Київради, за прогнозами експертів, будуть такі партії і блоки – НСНУ, БЮТ, «Єдність», НПУ, КПУ, «Європейська столиця», ПЗУ, «Пора», ПРП, СПУ, Партія регіонів. «Найпотужнішою силою залишається, хоч і втрачає рейтинг, НСНУ, – каже О.Глобуцький. – Але вона не набирає й десятої частини особистого рейтингу Омельченка». Водночас, від якої б сили кандидат переміг на виборах мера, він не сформує однопартійну депутатську більшість у Київраді. Доведеться створювати коаліцію. У зв’язку з цим політологи прогнозують і такий варіант: НСНУ підтримує О.Омельченка, але водночас обмежує його повноваження за допомогою численної своєї фракції в Київраді.

Експерти АМС вважають, що занадто активні в Києві новоспечені рухи й громадські  ініціативи – самі по собі не конкуренти О.Омельченкові. Адже, на переконання О.Голобуцького, ці організації – «політичний сервіс», проекти «під ключ». Вони лише шукають багатого замовника їх послуг серед кандидатів.