Пташиний грип «поріднився» з людським

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, епідемія грипу нинішнього року буде наймасовішою за останні 20 років. Медики застерігають, що кількість людських жертв в усьому світі може сягнути 4 млн., що в десять разів більше за минулі роки. Аналогічна за масштабами епідемія – cумнозвісна «іспанка», що забрала понад 40 млн. життів, була в 1918-1920 роках. Досить потужною виявилася й епідемія 1968 року. Цьогорічної очікують на початку грудня.

Учені довели, що для вірусу грипу типу А характерні мутації. Небезпека цьогорічної епідемії, на думку медиків, полягає в імовірній комбінації генотипу людського грипу з вірусом пташиного. Через таке «змішування» хвороба, що передається внаслідок контактування із зараженими птахами, але не від людини до людини, набуває пандемічних властивостей і зможе передаватись як звичайне респіраторне захворювання. Небезпечний штам грипу отримав назву А/Каліфорнія.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що восени через Україну традиційно пролягають шляхи пернатих, які є переносниками небезпечного пташиного грипу.

Окрім курей, вірус інфікує й інших свійських птахів. А ще котів і собак, які не хворіють, але є носіями. У групі ризику працівники птахоферм, сільські жителі, які мають підсобне господарство. Найпоширеніший симптом недуги – пневмонія, проте діагностувати пташиний грип можна лише в лабораторних умовах.

– Особливо непокоїть те, що в групі ризику передбачуваної епідемії опиняться діти віком від 1 до 14 років, а також літні люди та хронічно хворі. Враховуючи зниження імунітету, яке спостерігається останнім часом, число жертв може збільшитися до 10 млн. чоловік. Адже смерть може статися через ускладнення пневмонію, бронхіт, отит тощо, – розповів днями на прес-конференції керівник Українського центру грипу та епідеміологічних захворювань професор Аркадій Фролов. – Цього року в Україні ймовірно захворіють 12-15 відсотків жителів. Торік же епідемія була малоінтенсивною, охопила лише близько трьох відсотків людей, було всього два летальні випадки.

Сьогодні лікарі занепокоєні тим, що зупинити цю епідемію вони будуть неспроможні – вакцини від пташиного грипу поки що немає. Але якщо зробити щеплення від відомих штамів грипу, що можуть бути складовою небезпечного мутанта, то є надія убезпечити людину. Медики готуються до ймовірної епідемії, зважаючи на її особливості. На сьогодні в Україні є протигрипозні вакцини як вітчизняного, так і іноземного виробництва. За словами професора Фролова, вони достатньо ефективні і безпечні. Але перевагу мають ті, що містять додаткові компоненти, які не лише посилюють імунітет, але й частково захищають від вірусів, подібних до А/Каліфорнії.

Аби убезпечити себе від грипу, для профілактики вже сьогодні фахівці радять приймати амідон, ехінацею та інші препарати, які вільно продаються в аптеках.  Отримати щеплення від грипу можна в поліклініці чи в медпункті на підприємстві. Безплатно щеплення зроблять дітям-інвалідам та вихованцям інтернатів, а також літнім людям, які мешкають в пансіонатах для престарілих.