У «Молодості» – ювілей

Цього року 35-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» проходитиме з 22 по 30 жовтня за підтримки Президента України Віктора Ющенка та Міністерства України у справах молоді та спорту.

Фестиваль «Молодість» вже популярний  настільки, що має можливість обирати, кого б зі світових зірок запросити на відкриття. Приходять і пропозиції від спонсорів. Але поки що організатори  деяку інформацію тримають у секреті. Вочевидь, відкривати фестиваль буде нова картина Романа Поланського «Олівер Твіст» з Беном Кінгслі в головній ролі, закривати – стрічка Кшиштофа Зануссі «Персона нон ґрата».

Конкурсна програма фестивалю за традицією складається з трьох категорій: студентські фільми (без обмеження часу), студентські повнометражні ігрові картини (тривалістю більше години), перші професійні короткометражні фільми (ігрові, анімаційні, документальні – до 45 хвилин). Україна в конкурсі «Молодості» буде представлена лише чотирма студентськими короткометражками. Фільми конкурсної програми оцінюватиме головне журі, до якого ввійдуть сім знаних кінематографістів з різних країн світу. Ювілейний фестиваль «Молодість» вшанує почесними призами «За внесок в розвиток світового кіномистецтва» кількох майстрів світового кіно. Лауреата призу «За внесок в розвиток українського кіно» визначить Фонд «Україна 3000», головою наглядової ради котрого є  Катерина Ющенко.

Цього року участь у фестивалі не братиме традиційний... корабель, на якому зазвичай живуть поважні гості фестивалю. Натомість організатори на цілий тиждень винайматимуть готель «Спорт» – саме там відбуватимуться неофіційні заходи «Молодості». Крім традиційних Будинку кіно та кінотеатрів, уперше офіційні покази фестивалю проходитимуть  в кінозалі Національного університету «Києво-Могилянська Академія». Тут демонструватимуть стрічки, присвячені річниці Помаранчевої революції, а також фільми про оксамитові революції в Угорщині, Чехії, Польщі: вочевидь, для порівняння. Також буде продемонстровано програму «По той бік соцреалізму», представлену забороненими  за радянської доби фільмами 40 – 50-х років.  У позаконкурсній програмі – як традиційні «Панорама українського кіно 2004-2005 років», «Фестиваль фестивалів», «Сучасне кіно Франції», «Нове російське кіно», «Німецький бульвар», так і ретроспективи видатних кіномитців світу. Зокрема, фотовиставка та фільми Вернера Герцога, добірка короткометражних стрічок зі Швеції, добірка кращих кіноробіт 2005 року Сербії і Чорногорії, Хорватії, Болгарії, Боснії і Герцеговини під загальною назвою «Балканський фокус».

Ювілейний 35-й кінофестиваль «Молодість» запроваджує  проект «Київська майстерня талантів», який об’єднає майстер-класи провідних кіномитців світу  для творчої молоді.  Серед лекторів – польські режисери Анджей Вайда, Кшиштоф Зануссі, Єжи Гофман, голівудський режисер Ірвін Кершнер, бельгійський режисер Іван Ле Мойн, французька актриса і режисер Ноемі Львовські,   німецький режисер Файт Хелмер та інші.