114:111 Важка перемога Кличка-молодшого

Володимир Кличко у неділю вранці в американському Атлантік-Сіті в 12-раундовому бою переміг нігерійського боксера Самюеля Пітера за очками. Виграш дався нашому боксерові дуже нелегко, хоча протягом усього поєдинку він і мав перевагу за ударами, але в п\'ятому та десятому раундах українець побував у нокдаунах, які ледве не перетворилися на нокаути.

Кличко протягом усього бою був незвично обережним та постійно намагався тримати Пітера на дистанції. Це мало резон, зважаючи на його перевагу у зрості. Свою головну зброю – джеби лівою – Кличко використовував сповна й доволі вдало. У перших двох раундах саме після них Володимир кілька разів дістав голову нігерійця, але той лише струснув нею й продовжив бій.

Тактика ж Пітера була доволі простою: зблизитися з Володимиром і пробити. Кличко в свою чергу після серії ударів, коли зближувався, ішов у клінч і це ледве не призвело до нокауту. У третьому раунді Кличко методично бомбардував свого суперника, але наприкінці після чергового клінчу Володимира Пітер вивернувся і через руки українця влучив йому правою в потилицю і одразу ж лівою – в щелепу. Кличко-молодший вистояв, але це був перший тривожний сигнал.

Четвертий раунд обидва боксери провели пасивно і  майже без ударів. У середині п’ятого раунду після чергового клінчу Пітер крюком відправив Кличка на коліна, але це був удар рукавичкою в потилицю й українець упав скоріше за інерцією. Наприкінці раунду – знову клінч і знову замашний удар у потилицю, Кличко не витримав і  впав на коліна. І тоді Пітер б’є Володимира зверху в голову і рефері відкриває рахунок. Утім Кличко таки підвівся, а за кілька секунд і раунд закінчився.

Володимир, на щастя, швидко оговтався від нокдауну і шостий раунд провів досить впевнено. Пітер же помітно втомився, і було зрозуміло, якщо Володимиру вистачить сил, він переможе у цьому бою. Це підтвердили й наступні три раунди, у яких нігерієць часто промахувався, а от десятий змусив нас неабияк похвилюватися. Пітер, розуміючи, що він програє за очками, пішов уперед немов африканський буйвол, таранячи українця, і в середині раунду притиснув Володимира до канату та ударом через руки влучив йому в голову. Відходячи з кута рингу, Кличко-молодший отримав удар правою і  впав на коліно. Суддя знову відкрив рахунок. Але наш спортсмен таки знайшов у собі сили встати, вистояти 22 секунди до закінчення раунду і не пропустити удару, який міг би стати для нього останнім. У наступному, одинадцятому, раунді Кличко зумів не тільки оговтатися від потужного удару Пітера, а й коротким лівим джебом ледве не відправив Самюеля в нокдаун, але той утримався.

Останній раунд пройшов у взаємному обміні ударами, та Володимир знову був явно активнішим, як і протягом усього бою. Тому всі три судді віддали йому перевагу в матчі з рахунком – 114:111.

Наступний бій Володимир має провести за титул чемпіона світу за версією IBF та WBO. На переконання багатьох експертів, Пітер один із найсильніших боксерів у суперважкій вазі, який до цього бою ще жодного разу не програвав. І хоча Кличкові так і не вдалося відправити нігерійця в нокаут, Володимир довів, що на рингу настає ера техніки й тактики боксу, а не грубої сили. З нелегкою перемогою Кличка-молодшого привітав Президент України Віктор Ющенко.