Як третейський суд скаже

Днями в столиці відбувся перший Всеукраїнський з’їзд третейських суддів, проведений за ініціативи Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (УНК МТП). Про важливість питань, які розглядали на форумі, свідчив і той факт, що участь у ньому взяли голови вищих спеціалізованих судів України, народні депутати України, академіки та провідні науковці.

Нині в країні  зареєстровано близько 70 постійно діючих третейських судів та налічується  більш як 1000 третейських суддів, тому логічним кроком стало утворення Третейської палати України. Її головою обрано Віктора Самохвалова.

– За своєю суттю третейський суд є альтернативною формою захисту прав, законних інтересів громадян і юридичних осіб, – зазначив президент УНК МТП Володимир Щелкунов.  – Це суд «третьої особи», обраної самими учасниками спору. Ми сподіваємося, що завдяки професійній роботі фахівців Третейської палати буде сформовано життєздатну систему третейських судів поряд із судами загальної юрисдикції, яка забезпечить громадянам доступ до правосуддя і створить умови побудови в Україні цивілізованого суспільства.

Віктор Самохвалов наголосив, що новостворена Третейська палата України зможе достойно представляти та захищати професійні права й інтереси третейських суддів  та аналізувати практику  такого судочинства.