«Марія» скликає актрис

Із 23 по 27 вересня в Києві, в приміщенні Театру імені Івана Франка (мала сцена), відбувається Другий міжнародний фестиваль монодрам жінок-актрис – «Марія», присвячений першій народній артистці України Марії Заньковецькій.

– Театр «розмовляє» багатьма мовами й пропонує контакт мовою міміки, грації, музики, світла, кольорів,  костюмів, почуттів… – зауважує художній керівник фестивалю народна артистка України Лариса Кадирова. – «Марія» – єдиний інтернаціональний фестиваль  моно-вистав жінок-актрис в Україні – популяризує майстерність актрис світу, разом із українськими доньками Мельпомени сприяє інтеграції нашої сцени в світовий театральний процес.

Цього разу «Марія» запрошує переглянути вистави із Єгипту, Німеччини, Польщі, Білорусі, Росії, Норвегії та, звичайно ж,  України. Наш театр репрезентують дві вистави. Актриса Театру імені І.Франка Лариса Кадирова  відкрила фестиваль монодрамою Г.Г.Маркеса  «Посаг кохання». А виконавиця давньої духовної та народної музики Наталія  Половинка, що представляє львівську Майстерню пісні, провела концерт для голосу «Квітка-Невіста».

Що не вистава – то жіноча доля, де – і любов, і страждання, співчуття,  розпач і самоствердження, а відтак – Її Величність Жінка, яка опромінює сонцем земний світ і без якої цей світ неможливий.

 «Я не залишу тебе» (за М.Саймоном) – вистава Мінського національного академічного театру ім.Янки Купали, яку зіграли для киян народна артистка Білорусі Марія Захаревич і заслужена артистка Наталія Гайда. У їхніх немолодих героїнь, у минулому артисток, за плечима – велике життя, а сьогоднішній день – це самотність і хвороби. «Коли людина старіє, не потрібна іншим», – у роздумах мовила горда Нецці. На очах глядачів – переоцінка цінностей, минуле нагадує про себе в серці, думки стають глибшими і… молодими.

Польська актриса Ірена Юн (Варшава) – знана у світі як одна з найвидатніших виконавців п’єс Бекетта. Такою постала вона і в Києві в його виставах «Уста», «Колискова». Йдеться про створення моновистави, у якій головну роль грають уста.

Гостя киян – і єгиптянка Нора Амін (Каїр, незалежна театральна компанія). Вона сценарист, письменниця і поетеса, відома актриса, лауреат премії ЮНЕСКО. Вона зламала табу, норми, які корегують звичаї мусульманок.  Організувала в Єгипті театральну агенцію, незалежний фестиваль. Перед киянами постала в «Арабі», де вона і актриса, і режисер-постановник вистави,  що базується на чотирьох п’єсах із колекції «Маслім», які написала англійською мовою, перебуваючи у 2003-2004 роках у США. Шоу, пройняте  арабським духом, включає і відеокліпи. Актриса «оголює» явище негативних стереотипів, що вкоренились у свідомість Заходу, стереотипів сприйняття арабської культури.

Сьогодні, під завісу фестивалю, – жінки Ібсена: «Посадіть орла в клітку…»  Режисер-постановник і виконавець – одна з найуспішніших норвезьких актрис Юні Дар (Осло).

«Чому я так люблю Ібсена? – запитує Юні Дар і сама ж відповідає: «Він дає жінкам говорити. Жінки у Ібсена – головні герої».

Сьогодні відбудеться і круглий стіл «Виміри акторської майстерності сучасної Актриси». У Театрі імені І.Франка в рамках фестивалю відкрилася виставка «Актриса» за матеріалами фондів меморіального музею Марії Заньковецької – корифея української сцени.

– Цей фестиваль, що стає все популярнішим, треба  влаштовувати не лише в Києві, а й у Львові, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Вінниці… Аби щонайбільше глядачів України ознайомлювалися з театральним мистецтвом жінок-актрис світу, – вважає народний артист  Богдан Ступка. – Бо ж «Марія» – помітна подія на сцені Мельпомени.