Троянський кінь цивілізації

Багатолика цивілізація з’являється у ваших домівках найтурботливішою нянею і рятує дітей від загроз підворіття: сумнівних товариств із пиятикою та наркотиками. Та пильнуйте за її подарунком, від якого не відходять доньки й сини, не відвертаючи вас від важливих справ, – з того троянського коника на ймення «комп’ютер» вилізають зовсім не віртуальні монстри… Та й не тільки з нього, а й з мобілки, завдяки якій, здавалося б, так зручно контролювати своїх чад.

Мільярд користувачів мережі Інтернет на планеті – Білл Гейтс, створюючи її, такого велелюддя не очікував. Та є ще й інша цифра – в тому Інтернеті нині нараховується мільйон дитячих порнографічних знімків. І що найпечальніше, нині основний постачальник цих фотографій на світовий ринок – Україна. Дитяча порностудія діє в кожному великому місті нашої країни. Інформацію про одну з них у п’ятницю опублікувала наша газета: у Дніпропетровську її організував колишній капітан міліції, розміщуючи на сайті дитячі порнофільми, серед яких особливо популярними були «кіна» з елементами жорстокості. Якщо людину, яка фотографує оголених дітей, спіймати на гарячому, її чекає покарання. Коли ж вона компонує знімок з обличчя однієї дитини й тіла іншої, – кримінальної статті за таке в жодній країні немає. І злочинці, які створюють порносайти, цим зловживають. Тому треба інформувати дітей, щоб вони нікому з незнайомих не надсилали навіть свій портрет.

Неповнолітні мешканці Таїланду знайомляться з порносайтом із семи років, з дванадцятирічного віку до вісімнадцятирічного 58 відсотків опитаних відповіли, що часто шукають там інформацію, а 38 відсотків – що роблять це постійно.

Крім походеньок у порносайти, таїландські діти спілкуються у чатах: 33 відсотки – з незнайомими, 22 відсотки – з віртуальними друзями. Зустрічаючись після тривалої віртуальної дружби реально, отримують шок – дванадцятирічним комп’ютерним приятелям насправді за сорок… Як свідчить статистика в Португалії, Іспанії, Франції, після таких зустрічей з інтернетівськими знайомими діти просто зникали – через деякий час знаходили тільки їхні порнознімки в Інтернеті, а в жорстоких порнофільмах їх навіть убивали.

На Заході нині ще одна загроза – веб-камери, які дуже легко вставити в комп’ютер. 23 відсотки таїландців віком від одинадцяти років відповіли, що на прохання незнайомців вони знімали веб-камерою своє повсякденне життя – переодягаючись, у душі, у туалеті. В Англії школярка наклала на себе руки після того, як веб-камерою з її мобільного телефону хтось зняв її в душі і розіслав фотографії друзям з коледжу. На веб-камеру мобілки знімали й відразу розсилали в Інтернет, коли чоловік ґвалтував дівчат в інтернаті (не в Україні).

У Національній спілці журналістів України на засіданні прес-клубу реформ – «Загроза сучасних технологій для дитячої психіки» – ці факти навела Ольга Швед, колишня працівниця Харківського університету внутрішніх справ, а нині співробітниця міжнародної організації «Покінчимо з дитячою проституцією, порнографією та торгівлею дітьми». Вона досліджувала ці проблеми в Таїланді, а нині переймається ними в країнах СНД.

Про нову вражаючу хворобу, яку «подарувала» цивілізація, – Інтернет-психоз, – повідомив у прес-клубі Олег Чабан – психіатр, психотерапевт, доктор медичних наук, завідувач відділення пограничних станів Українського науково-дослідного інституту соціальної та судової психіатрії й наркології, професор кафедри психології Національного медичного університету імені О.Богомольця. Цю хворобу вже зафіксовано в Німеччині. Коли дитина сидить у мережі кілька діб, вона переходить у стан прострації – зі зміною, а потім і з відключенням свідомості, й навіть при відмерлому мозку її пальці ще стукають по клавішах…
У невеличкій Голландії нині 40 тисяч Інтернет-залежних. В Україні таких собі інтелектуальних бомжів, які майже увесь час проводять не в сім’ї, а в світовому павутинні, значно більше. Захистити дітей від шкідливого випромінювання комп’ютерів та мобільних телефонів іще можна – для цього існують певні прилади. А як застерегти від кримінальної біди Інтернету, що може призвести до найтрагічніших наслідків?

Передусім зосереджувати на дитині увагу необхідно не тільки тоді, коли вона виносить з дому гроші й пропадає в Інтернеті. Потрібно постійно цікавитися її життям у мережі. Разом купувати комп’ютерні ігри, пізнавати її інтереси у віртуальному просторі, знайомити зі своїми, знайти те, що об’єднує обох. Знаходити зручний час для спільних прогулянок і довірливих розмов. Перевіряти веб-сторінки, які дивиться син чи донька. Заблокувати порносайти (такі програми є в усьому світі, в Україні – це «кіберняня», яку розповсюджувало колишнє Міністерство у справах сім’ї, дітей та молоді). Бути в курсі, коли діти збираються вперше побачитися з віртуальними друзями, щоб не йшли самі, а з кимось, бо такі зустрічі іноді погано закінчуються… Це – поради від пана Олега Чабана та пані Ольги Швед. Щоб дитина брала від мобілки чи комп’ютера тільки корисне, мабуть, найголовніше – не тільки забезпечувати її матеріально, а й постійно шукати взаєморозуміння: тут уже немає ні вихідних, ні відпусток…