Це солодке слово – ущільнення

Тезу про потребу введення мораторію на забудову зелених зон у столиці не раз було виголошено з вуст високопосадовців. Та, на жаль, слова й досі не втілено в офіційну заборону спотворення історичного середовища. Київрада продовжує надавати земельні ділянки, не враховуючи інтересів жителів густозаселених центральних районів. А це неминуче призводить до конфліктів навколо будівництва. Потурає цьому, як не дивно, і містобудівна рада столиці, схвалюючи один за одним проекти ущільнення забудови. Як приклад, наведемо її рішення, ухвалені на останньому засіданні.

Вулицю Артема «законопатять»

На містобудівній раді Києва схвалено передпроектну пропозицію будівництва житлових будинків на вулицях Студентській, 2 і Артема, 82. Це по обидва боки вулиці Артема, де нині розташовано два невеличкі сквери. Щоправда, дискусія під час обговорення була бурхливою. Архітектори звертали увагу на ущільнення історичної частини Києва, забудову сквера і невеличкі розміри ділянок. За словами керівника «Київдержекспертизи» Анатолія Кармінського, «тут будинки не вміщуються, оскільки площі ділянок становлять 10,5 та 11,5 сотки. Крім того, не залишається місця для розміщення під’їзних шляхів, дитячих спортивних майданчиків». Тому, вважає пан Кармінський, не виключено виникнення конфлікту з місцевими жителями. Колишній головний архітектор столиці Віктор Дубок нагадав, що містобудівна рада розглядала вже три проекти забудови цих ділянок, які так і не було втілено в життя. І зауважив: «На вулиці Артема законопачено всі скверики, які там були». Крапку в обговоренні поставив головний архітектор Києва Василь Присяжнюк, зазначивши, що обидві ділянки рішеннями Київради вже виділено замовникам: на Студентській, 2 – Генеральній прокуратурі, а на вулиці Артема, 82 – прокуратурі Києва.

Гості зазиратимуть до кабінету Президента

Якщо пам’ятаєте, Віктор Ющенко запропонував знести будинок на вулиці Грушевського, 9-а зокрема й через те, що його мешканцям як на долоні буде видно все, що діється в майбутній резиденції Президента в планованому урядовому комплексі в Маріїнському парку. Не виключено, що гарант Конституції не змовчить і з приводу ще одного будівництва. Йдеться про наміри побудувати готель міжнародного класу на розі вулиць Лютеранська і Круглоуніверситетська – передпроектну пропозицію містобудівна рада загалом схвалила.

Василь Присяжнюк інформував, що цю земельну ділянку рішенням Київради вже передано замовникові для будівництва житлового будинку, і тепер народні обранці мають ухвалити рішення про зміну його призначення під будівництво готельного комплексу. Гадаю, із цим проблем не буде, оскільки двоє депутатів міського парламенту є керівниками компанії,  що має зводити готель.

Під час обговорення цього проекту фахівці будівництва висловили чимало зауважень. Наприклад, що земельна ділянка не повною мірою відповідає вимогам для зведення готелю класу «чотири зірки». Майбутнім будівництвом буде перекрито частину прилеглого спортивного майданчика гімназії. Але інвестор відкинув цю претензію, взявши як компенсацію зобов’язання побудувати підземний спортзал для освітнього закладу. Критикували й те, що протяжна будівля готелю, розташована між висоткою на Хрещатику (навпроти вулиці Богдана Хмельницького), «повністю затушує» силует цієї історичної споруди. Як наслідок, зазначалося на містобудівній раді, буде повністю перекрито панорамний вид Печерська з Хрещатика. Серед першочергових за значущістю пропозицій прозвучала також потреба вирішити майнові питання з мешканцями сусіднього до ділянки житлового будинку, а також будівлі на вул. Лютеранській, 20, яку передано в оперативне управління Центральної виборчої комісії.

І знову вирішальними стали слова головного архітектора столиці. Василь Присяжнюк зазначив, що готельний комплекс на цій ділянці буде доцільнішим за житловий будинок. Хоча й не відкинув можливості виникнення конфліктної ситуації з приводу ущільнення історичного центру Києва. Але, за словами Василя Федоровича, «усе залежатиме від того, як замовники і проектувальники відпрацюють правові й майнові питання».

Нагадаємо, що, за оприлюдненим рішенням Київради «Про врахування громадських інтересів та захист прав громадян при проведенні містобудівної діяльності в місті Києві» різноманітні плани та схеми забудови територій в обов’язковому порядку треба виносити на громадські слухання, протоколи яких разом із висновками КМДА передавати на розгляд Київради. Тож, сподіваємося, думку киян щодо спотворення вигляду Хрещатика ми ще почуємо.