Чи стане Квасьневський генсеком?

Керманич Польщі Олександр Квасьневський, термін перебування якого на президентській посаді ось-ось  закінчиться, здається, знайшов собі нове місце роботи.

За інформацією польського бюро «Радіо Свобода», пан Квасьневський бачить себе Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй. До речі, виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Борис Тарасюк нещодавно заявив, що Україна всіляко сприятиме, щоб цей задум був утілений у життя. Олександру Квасьневському лише п’ятдесят один рік – йому рано думати про пенсію. Наступного року Кофі Аннан складе повноваження генсека ООН. Радники польського президента пораяли своєму патрону подолати ще одну вершину. Та є одне але.

Здійсненню мрії можуть завадити… торішні події в Україні. Річ у тім, що роль посередника у переговорах між тодішньою владою та опозицією, яку відіграв Квасьневський, Росія розцінила як підтримку Помаранчевої революції, проти якої вона виступила. Тим самим польський лідер автоматично опинився у списку політиків, які  не викликають у Кремля симпатії. Це означає, що Росія, ймовірно, не лише не підтримає кандидатури польського президента на посаду Генерального секретаря ООН, але й використає свої важелі впливу, щоб цього не зробили інші держави світу.