Польщу відхилило «вправо»

Парламентські вибори в Польщі, як і очікувалося, змінили владу в країні. Згідно з прогнозами, найбільше голосів здобула національно-консервативна партія «Право і справедливість». За неї проголосувало 28 відсотків виборців. На другому місці – ліберально-консервативна «Громадянська платформа», яка отримала 24,8 відсотка голосів. Союз лівих демократів посів третє місце, набравши десять відсотків.

Нинішнє голосування відбулося за вкрай низької виборчої активності, яка не перевищила 40 відсотків.

Експерти вважають, що в Польщі завершилася ера правління лівих партій. На політичній сцені з’явилися два нові гравці. Керівник партії «Право і справедливість» Лех Качинський одразу ж оголосив про початок нової, IV Республіки. А лідер «Громадянської платформи» Дональд Туск заявив, що його партія готова взяти співвідповідальність за «мрії й надії поляків» і що «через два тижні Польща виграє», говорячи про президентські вибори, які відбудуться за 14 днів. Президент Олександр Квасьневський висловив надію, що новий парламент повністю віддзеркалюватиме політичну різноманітність польського суспільства  і зможе сформувати більшість, яка чотири роки плідно працюватиме. Водночас, публіцист Броніслав Вільдштейн запевняє, що переможцям, які набрали майже однакову кількість голосів, буде складно створити спільну коаліцію.

Лідер партії «Права і справедливості» Ярослав Качинський бачить себе прем’єр-міністром. Натомість «Громадянській платформі» його партія пропонуватиме посади спікера сейму та віце-прем’єра в новому уряді Польщі.