Томенко критикує і прогнозує

Екс-віце-прем’єр Микола Томенко переконаний, що основна складова політичної кризи в нашій країні – управлінська.

Це, передусім, стосується повноважень РНБО часів «секретарства» там Петра Порошенка, які пан Томенко вважає неконституційними. Також, на його думку, недопустимо, «аби перший помічник Президента керував енергетичною галуззю, щоб йому підпорядковувався Кабінет Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром».
Іншою проблемою Микола Томенко вважає повернення до моделі правління Кучми: «Леонід Данилович сам підтвердив це і поділився тим, що радий, бо всі його учні, мовляв, зібралися в новому уряді». Криза поглиблюватиметься й тому, що влада, на думку Томенка, дедалі сильніше відхиляється від проголошеного курсу відділення бізнесу від політики. Про це може свідчити намір Президента запровадити адміністративну недоторканність. Запропоноване нововведення відкриє перед бізнесменами широку дорогу до всіх владних кабінетів.

Недоліком Томенко вважає також обрання Ющенка почесним головою  «Народного Союзу «Наша Україна». Саме через це, за словами Томенка, його рейтинг істотно знизився, у той час як «місія Президента полягає в тому, щоб забезпечити в країні чесні вибори для всіх партій».

Колишній віце-прем’єр поділився прогнозами щодо майбутніх парламентських виборів: «Для мене абсолютно очевидно, що перше місце на виборах посяде Блок Юлії Тимошенко, друге – Партія Регіонів, а от щодо третього – подивимося. Це буде боротьба «політичних трієчників», передусім Народної партії Литвина, Соціалістичної й Комуністичної. Своїх вчорашніх соратників з НСНУ Томенко теж відніс до «третьої категорії».