Цивілізація крокує до Новобіличів

Майже 100 тисяч киян проживають у приватному секторі. Досі в так званих міських селах побутові умови були не з кращих – йдеться про гаряче і взагалі водопостачання, каналізацію, вуличне освітлення, газопостачання. Столична програма розвитку районів малоповерхової забудови має на меті створити у приватних будинках умови, максимально наближені до багатоповерхівок. І хоча кінцевий термін виконання програми – 2010 рік, уже нині зроблено чимало.

На території Святошинського району сім мікрорайонів приватної забудови, де у 2360 будинках мешкає близько 10,5 тисячі осіб. У чотирьох селищах – Жовтневе, Перемога, Катеринівка та Авіаселище – є майже всі умови для проживання. Єдина проблема – вуличне освітлення і в деяких будинках немає телефонів. Стану справ в інших мікрорайонах було присвячено виїзне засідання колегії КМДА.

Голова Святошинської РДА Володимир Мазепа розповів, що завершено і затверджено проект детального плану території мікрорайону Михайлівська Борщагівка. Сьогодні тут 280 будинків, 1280 мешканців. Заплановано будівництво 2-3 багатоповерхових будинків. Виконано проект з водогону та каналізації, а магістральний газопровід проклали ще у грудні 2003 року, тепер залишилося підключити до нього всі будинки. Півтора кілометри водопроводу і 2 кілометри каналізації вже існують. У 2005 році заплановано робіт на суму 2,854 млн. грн., з них лише 124 тис. із міського бюджету. Шість млн. грн. необхідно для завершення першого пускового комплексу водопроводу і каналізації вже цього року. Йдеться про каналізаційну насосну станцію, що обслуговуватиме вулиці Якова Качури, 9 Травня і Миколи Трублаїні.

Детальним планом території у Микільській Борщагівці передбачено нові вулиці. Але для цього жителям доведеться поступитися частиною своїх земельних наділів. Тому Володимир Мазепа зазначив: «Невідомо, чи зможемо ми прокласти додаткові дороги і якими будуть земельні ділянки у мешканців. Багато хто готовий пожертвувати частиною своїх ділянок під будівництво доріг, аби мікрорайон перетворити на цивілізований. Категорично проти лише троє із 89 власників будинків на вулиці Миколи Трублаїні. Вони хочуть отримати у власне користування до 70 соток землі».

Олександр Омельченко відреагував одразу:

– Це неправомірно, і цього бути не може, щоб одна сім’я мала 70 соток землі в межах міста Києва. Ми ухвалили рішення, що сім’я має право на 10 соток землі, 2 сотки під гараж і 10 соток під садівництво чи городництво. Разом – 22 сотки. Цього достатньо. Якщо в сім’ї є молоде подружжя, передбачено ще 10 соток, аби могли побудувати окремий будинок.

Три пускових комплекси водопостачання і каналізації передбачено на масиві Новобіличі. Загальна вартість робіт – 18,95 млн. грн. Голова правління ВАТ «Київводоканал» Сергій Сердюк розповів, що водогін уже прокладено на вулицях Обухівська, Івана Федька, Криленка, Фадєєва, Павленка, Крушельницького. Роботи тривають на Антонова-Овсієнка, Бахмацькій, Лісорубній, Димерській.

Прокладено й магістральний телефонний кабель, готова до підключення нових абонентів і АТС. Телефоністи готові допомогти мешканцям зробити проекти уводів до кожного будинку і підключити їх. На ці роботи вистачить і двох місяців.

Кілька місяців тому за цим маршрутом ми вже із керівництвом міста їздили. Слід зазначити, що змін сталося чимало. Хоча в Новобіличах ще майже не змінився вигляд парканів, а в Михайлівській Борщагівці тільки прокладають дороги та встановлюють опори вуличних ліхтарів.