Нас змушують забути про Чорнобиль!

Напередодні 20-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС  Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила результати дослідження «Спадок Чорнобиля: медичні, екологічні та соціально-економічні наслідки», в якому, як уже писала «Вечірка», ставить під сумнів катастрофічність впливу радіації на здоров’я нинішніх та майбутніх поколінь.

Висновки міжнародних експертів, окрім обурення, викликають недовіру до авторитетної, здавалось би, міжнародної інституції.

Громадські екологічні організації України ЕКЦ «Бахмат» (Артемівськ), «Голос природи» (Дніпродзержинськ), Вего «Мама-86», Екоклуб (Рівне), КРА «Екологія і світ» (АР Крим), асоціація «Наш дім» (Івано-Франківськ) вимагають від керівництва країни публічно висловити і свою позицію з цього приводу.

У своїх дослідженнях міжнародна група експертів могла послугуватися тільки даними, зібраними в попередні роки й представленими  українською стороною. Але висновки експертів суперечать офіційній українській статистиці. Так, за офіційними  українськими даними на 1 січня 2005 року чисельність громадян зі статусом постраждалих від аварії на ЧАЕС тільки в Україні становила 2646106  чоловік.

Результати дозиметричних замірів, якими користувалися експерти, дуже приблизно відображають об’єктивну ситуацію. Володимир Усатенко, експерт Національної комісії з радіаційного захисту України так характеризує вітчизняну дозиметрію: «У 1986 році для визначення оціночних значень доз, отримуваних населенням, використовувалися методи, що дозволяли отримати однаковий для всіх мешканців певного району показник дози зовнішнього опромінення. У наступні роки система спостереження та лабораторного контролю в Україні методично винищувалася, її замінила аналітична система дозиметричної паспортизації населених пунктів. Якщо додати, що демографічні та епідеміологічні дослідження в Україні провадилися у відриві від дозиметрії, то можна зробити висновок про довільну інтерпретацію наслідків Чорнобиля».

Аварія в Чорнобилі до сьогодні залишається най-більшою атомною катастрофою в історії людства. Її наслідки і розголос, як скалка в оці, заважають атомним лобі безперешкодно підтримувати діяльність своєї невиправдано дорогої та небезпечної галузі з «підмоченою» репутацією. Цілком природно, що МАГАТЕ (Міжнародна агенція з атомної  енергетики) руками ВООЗ, з якою вони є департаментами однієї організації (ООН), намагається приховати справжні масштаби аварії.

Одним із головних результатів роботи комісії став висновок про те, що більшість ліквідаторів аварії та жителів забруднених територій отримали низькі дози опромінення, тому у них не виявлено ознак порушення репродуктивних функцій або зростання кількості аномалій, пов’язаних з радіацією, і немає підстав очікувати таких проявів. У цей же час світовою наукою доведено, що для впливу радіації на живі організми немає порогового рівня. Що значить, що хоч би якою малою була доза додаткового опромінення, вона обов’язково спричинить ефект, тобто обов’язково викличе зміни серед групи опромінених, але у кого саме, коли і які, заздалегідь визначити неможливо.

Імовірний наслідок впливу радіації – ушкодження спадковості, у чому ми не могли пересвідчитися, бо опромінені до чи одразу після народження діти ще не мають нащадків.

Сьогодні офіційний Київ не дав оцінки висновкам комісії ООН. Завтра в Україні збудують 11 нових атомних блоків і перетворять її на звалище радіоактивних відходів. Післязавтра наші діти й діти наших дітей не знатимуть, чому хворіють і помирають.