Депутати місцевих рад гуртуються

Днями відбулися збори депутатів усіх рівнів міста Києва, в яких взяли участь понад 350 обранців міської та районних рад столиці. Вони створили міський осередок громадської організації «Всеукраїнське об’єднання депутатів місцевих рад», обрали делегатів на з’їзд депутатів місцевих рад України, обговорили концепцію децентралізації державного управління та розвитку місцевого самоврядування.

Збори муніципалів з такою повісткою дня, на думку голови Асоціації міст України і громад, Київського міського голови Олександра Омельченка, запізнилися на років десять-дванадцять. Бо законодавство про місцеве самоврядування не виконувалося, за словами Олександра Олександровича, усіма нашими президентами та урядами, заполітизовані парламентарії теж не часто дослухалися до пропозицій своїх колег на місцях. Звідси й пішла тріщина у взаєминах державної влади з народом, громадами. «Чому не виконується закон? Бо влада боїться децентралізації влади. Боїться власного народу, не вірить йому і недооцінює його можливості», – наголосив Олександр Омельченко. Він заявив, що держбюджет не супроводжує навіть ті повноваження місцевих органів влади, які їм делегував центр. У проекті бюджету-2006 на це закладено 28-32 відсотки коштів. Тоді як у західноєвропейських країнах – близько 70%. Відстаємо за цим показником й від Росії. Уже третій рік Держдума РФ закладає 52 – 55 відсотків для регіонів. «Тож ми сьогодні маємо моральне право сказати, що винні президенти всі, уряди всі. За те, що Україна за показником боротьби з корупцією на 122 місці, а за рівнем життя входимо у вісімдесятку – нижче наших сусідів – білорусів і росіян. Це при тому, що після розпаду Союзу Україна за рейтингом таланту, наукового, економічного потенціалу стояла поруч з трійкою прибалтійських країн. Причина – не виконується закон про місцеве самоврядування», – зазначив голова АМУ.

Сім років поспіль АМУ пропонувала ліквідувати місцеві держадміністрації. Нарешті й депутати Верховної Ради до цього додумались і виписали ці норми у законопроекті 3207-1. Конституційний Суд нещодавно підтвердив його правомірність. Проте, схоже, багато депутатів ВР вже змінили попередню позицію, керуючись своїми нинішніми політичними зацікавленостями, а не інтересами країни й суспільства. Не поспішають з голосуванням. Більше думають уже про вибори-2006. «Знову держава залишається з адміністративною системою – жорстокішою, ніж при КПРС. Посадити незручного владі міського голову – нема проблем. Випустити й не вибачитись і не пояснити причини арешту – майже практика. Десятки прикладів. Я, як голова Асоціації міст, вів про це переговори і з президентами, і з генеральними прокурорами, і з Ніною Карпачовою... Вишгородський голова, Васильківський, Боярський... Це поближче до Києва. А по всій Україні!» – заявив Олександр Омельченко. Тому «Всеукраїнське об’єднання депутатів місцевих рад» покликане, зокрема, й спільно захищати від політичних переслідувань своїх колег. Такі об’єднання, до речі, діють у країнах з давньою демократією. Мер Києва, зокрема, ознайомився з діяльністю аналогічної французької організації, перебуваючи нещодавно на Днях Києва у Парижі. Асоціація мерів і комун Франції налічує 35 тисяч членів. З ними президент країни зустрічається щомісячно, погоджує навіть кандидатуру прем’єр-міністра! З профспілкової громадської організації французька асоціація переросла у офіційну, визнану Євросоюзом. Її започаткував відомий усьому світу де Голль. Як кажуть, без коментарів.

Між українською і французькою асоціаціями буде підписано договір про співробітництво, обмін досвідом тощо. А на грудень намічено провести в Україні форум за участю делегацій від муніципальних асоціацій країн Європи.

За чотирнадцять років Україна, за словами головуючого на зборах, лідера Української партії «Єдність» Володимира Ялового, не спромоглася створити модель влади, яка б відповідала стандартам розвинутих демократичних країн. Передусім не подолано, навіть зусиллями Помаранчевої революції, монополізацію держуправління, яка породжує корупцію і бюрократію. «Конфлікт між старою формою і новим демократичним змістом влади становить постійне джерело кризових явищ», – наголосив Володимир Яловий. Народ вже втомився від революцій, реформ, експериментів, однак, за словами голови «Єдності», «майдан треба продовжити, але вже на інтелектуальному рівні» – через широке суспільне обговорення шляхів та напрямків децентралізації влади на основі розвитку місцевого самоврядування. До цього процесу УП «Єдність» закликає долучатись усі партії і широку громадськість, пропонує разом організувати своєрідний «національний круглий стіл». Як свого часу у Польщі. Передусім до цього процесу мають долучитися депутати місцевих рад, яким болять проблеми самоврядування. Бо вища влада згадує їх лише перед виборами. Опісля – забуває. Саме депутати місцевих рад, як пропонує Яловий, мають нагадати колегам-парламентаріям про законопроект 3207-1, аби вони не відкладали його у «довгий ящик».

«Україна має стати країною самоврядованих громад», – ці слова Президент Ющенко виголосив двічі – і депутатам усіх рівнів з усіх регіонів у Палаці «Україна» і усьому українському народу на Майдані. Хотілося б, щоб вони не стали порожньою декларацією, гаслом.