Діти, які не грають у війну

Презентація шкільного проекту «Окупація Києва в часи Другої світової війни. Пам’ять про це та вшанування загиблих» відбулася в посольстві Німеччини.

Ґрунтовну науково-пошукову роботу понад рік готували учні Київської середньої школи №16 з поглибленим вивченням англійської та німецької мов та їхніми однолітками зі школи імені Крістіана Тімма з німецького міста Рендсбурга. Тепер завдяки двомовному сайту в Інтернеті всі бажаючі зможуть дізнатися, як майже 60 дітей вивчали архівні документи в обох країнах.

Вражені почутим і побаченим, вони вийшли за рамки теми окупації Києва й почали розповідати про німецькі концентраційні табори, долю остарбайтерів з України, лихих і добрих господарів, у яких вони працювали, про страждання українських і німецьких матерів, чиї сини й доньки загинули на фронтах.

«У війнах винні не нації, а антилюдські ідеології, тож завдання людства – ніколи не відступити від ідеалів гуманізму, добра й тер-піння» – найголовніша думка дослідження, котре презентували впливовому зібранню – Тимчасовому повіреному у справах Посольства Німеччини в Україні Йоханнесу Регенбрехту, керівнику відділу преси і протоколу посольства Німеччини Карін Маршалл, вчителеві школи імені Крістіана Тімма Рольфу Шварцу і директорові 16-ї середньої школи Миколі Королю, своїм ровесникам і журналістам – Олександра Пшеголінська з Києва та Крістофер Шмідт із Рендсбурга.

Юні дослідники цілком слушно вважають: те, що в Україні нема жодного музею, який повною мірою відобразив трагедію українського народу часів воєнного лихоліття. У Німеччині та інших країнах Європи створено десятки таких музеїв на місці колишніх концентраційних таборів смерті та в’язниць, відвідування справляє сильніші враження, аніж десятки лекцій.

Роботи над проектом триватимуть. Представниця Всеукраїнського фонду «Взаєморозуміння і примирення» запевнила, що охоче надаватиме дітям архівні матеріали, адреси колишніх остарбайтерів та їхніх господарів у Німеччині, чимало яких, переважно в селах, поводилися більш людяно. Головний спеціаліст Управління освіти Оболонського району Ольга Захарук, яка відповідає за міжнародну співпрацю, сказала, що в  проекті «Окупація Києва в часи Другої світової війни. Пам’ять про це та вшанування загиблих» беруть участь учні ще однієї школи району – 239-ї спеціалізованої. І що всі без винятку школи, гімназії та ліцеї підтримують тісні зв’язки зі школами інших країн, здійснюють обмін учнями і цікавими ідеями, тож чимало спільних наукових робіт ще попереду.