Схожий на Кінаха, протилежність Тимошенко

Президент України не чекав десять днів, надані йому Конституцією для «внесення іншої кандидатури» на Прем’єр-міністра. І не шукав її. Через день – насичений консультаціями й домовленостями – знову запропонував Юрія Єханурова. Із другої спроби Верховна Рада підтримала пропозицію 287-ма голосами, на 66 більше, ніж у вівторок.

Незмінність позиції Віктора Ющенка дала підстави депутатам від БЮТ засумніватись у правомірності й моральності кроку глави держави. А різниця в цифрах на табло спричинила у бютівця Валентина Зубова підозру в підкупі депутатів, «приниженні парламенту», який, за його словами, перетворюється на базар.

Цікаво, що нардепи від інших фракцій заяв на цю тему з трибуни не робили, а в кулуарах твердили: «Єхануров буде прем’єром – понад 230 голосів уже є».
Голосів додав виступ Президента, точніше – його заява про виконання позавчорашніх домовленостей, коли керівники фракцій і лідери парламентських партій гостювали в нього на Банковій. Віктор Ющенко, назвавши всіх депутатів «глибокошановними», цього разу їм не дорікав за гроші й «ніч у лісі». А, нагадавши розмову попереднього вечора, закликав «тримати слово й не зраджувати». Свого слова Ющенко дотримав ще вранці – підписав низку указів. Виклав їх суть, наголосивши «особливо для Леоніда Макаровича». По-перше, скасовано посаду держсекретаря й шістьох його заступників. Секретаріат Президента відтак очолюватиме (як і колись Адміністрацію Президента) голова і два його заступники. По-друге, ліквідовано посаду першого помічника Президента. В апараті Секретаріату, за словами глави держави, «проходитиме оновлення, серйозне скорочення і раціоналізація роботи», «побачите істинно нових людей». По-третє, від Ради національної безпеки і оборони до Секретаріату Президента повернуто невластиві РНБО функції з внесення пропозицій щодо кандидатур на посади в правоохоронних, силових і судових відомствах та функції з погодження президентських указів щодо присвоєння вищих військових звань та інших спеціальних чинів. Зі списку вівторкових обіцянок, Президент ще раз нагадав й заприсягся «виписати курсивом» гарантію чесних виборів і припинення політичних переслідувань. Політикам і бізнесменам, провладним силам і опозиції запропонував «заховати сокиру війни далеко під лаву і забути, де вона лежить». Не згадав Ющенко лише одного зі свіжих указів – про звільнення члена ПРП Сергія Соболєва, який у вівторок не голосував за Єханурова, від обов’язків представника Президента у ВР.

Чи то «політична еліта згуртувалася», як вважає Ющенко, а чи «сторгувалася», як кажуть соратники екс-прем’єрки, але парламент легитимізував нового главу Кабміну. Як і минулого разу «за» проголосували «Наша Україна», НРУ, НДП – «Трудова Україна», СПУ, «Вперед, Україно!», УНП, НПУ, ПППУ. Нових 66 голосів дали «Регіони України» (50 депутатів), сім членів БЮТ, змінили свою позицію ще дев’ятеро позафракційних. Лише СДПУ(о), як і комуністи, були непохитні. Усі до одного. «Особливо Леонід Макарович». Навпіл, як у вівторок, розділилися голоси ПРП. Знову не голосували 16 з дев’ятнадцяти однофракційників Богдана Губського з «Єдиної України».

Нового прем’єра депутати характеризують діловим, толерантним, урівноваженим, компромісним. Має головні риси урядового керівника – промисловець і управлінець. Не має великих політичних амбіцій, противник агресивності, радикалізму і реприватизації. Під час президентської кампанії Ющенка, куди він прийшов з посади першого заступника Медведчука в Адміністрації Кучми, входив до групи Романа Безсмертного. І, як зазначають експерти, був «покірним виконавцем волі начальства». Чим схожий на Кінаха й різко відрізняється від Тимошенко.

Та головна інтрига дня інша: чи відрізнятимуться, крім прем’єрів, старий і новий уряди? Союзники екс-прем’єрки переконані, що кадрово Кабмін оновиться лише на 90  відсотків. Єхануров запевняє, що на дві третини.

Головне президентське завдання нового уряду – стабілізація. В усьому. Передусім у сільському господарстві, ситуацію в якому, за словами Єханурова, «кризовою назвати важко, такого ще наша історія не знала».